Volgens specialisten sterven jaarlijks nog zowat honderd mensen omdat ze niet op tijd een orgaan krijgen. De bedoeling is twee bepalingen op te heffen die ervoor kunnen zorgen dat mensen twijfelen om een orgaan te doneren, vat Fonck samen.

De eerste is de impact op de verzekeringen. "Wanneer iemand een nier of een stuk lever doneert, argumenteren heel wat verzekeringsmaatschappijen dat die persoon vrijwillig zijn of haar gezondheid schade toebrengt. Daardoor worden hun premies voor bijvoorbeeld een levensverzekering aangepast", legt Fonck uit. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat discriminatie in die materie niet meer mogelijk is.

De tweede rem is van financiële orde. "De donatie van een nier kost ongeveer 13.000 euro, 1.900 daarvan is voor diegene die die afstaat." Het voorstel van resolutie van Fonck moet ervoor zorgen dat die kost in de toekomst volledig voor rekening van de staat is. "Als u weet dat er in 2011 910 orgaantransplantaties waren van overleden personen en 80 van levende donoren, lijkt me dat niet onoverkomelijk."

Volgens specialisten sterven jaarlijks nog zowat honderd mensen omdat ze niet op tijd een orgaan krijgen. De bedoeling is twee bepalingen op te heffen die ervoor kunnen zorgen dat mensen twijfelen om een orgaan te doneren, vat Fonck samen. De eerste is de impact op de verzekeringen. "Wanneer iemand een nier of een stuk lever doneert, argumenteren heel wat verzekeringsmaatschappijen dat die persoon vrijwillig zijn of haar gezondheid schade toebrengt. Daardoor worden hun premies voor bijvoorbeeld een levensverzekering aangepast", legt Fonck uit. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat discriminatie in die materie niet meer mogelijk is. De tweede rem is van financiële orde. "De donatie van een nier kost ongeveer 13.000 euro, 1.900 daarvan is voor diegene die die afstaat." Het voorstel van resolutie van Fonck moet ervoor zorgen dat die kost in de toekomst volledig voor rekening van de staat is. "Als u weet dat er in 2011 910 orgaantransplantaties waren van overleden personen en 80 van levende donoren, lijkt me dat niet onoverkomelijk."