Cataract is een ziekte waarbij de ooglens geleidelijk vertroebelt. De aandoening komt vooral voor bij 60-plussers en treft ongeveer 1 op de 100 personen. Tussen 2006 en 2009 is het aantal ingrepen gestegen met 6,5 % per jaar, vooral dankzij een nieuwe operatietechniek via daghospitalisatie die een vermindering van de kosten betekent voor zowel de patiënt als de maatschappij.

Bekijk hier de video over cataract

Om welke techniek gaat het?

De nieuwe techniek (extracapsulaire extractie) verwijdert de vertroebelde lens via ultratonen, waarna de chirurg meestal een soepele en/of multifocale lens implanteert. In 90 % van de gevallen wordt de operatie uitgevoerd via daghospitalisatie. De impact op de patiëntenfactuur is niet min. Bij een klassieke hospitalisatie betaalt de patiënt gemiddeld 659 euro (remgeld + supplementen) en bij de nieuwe techniek via daghospitalisatie 440 euro. Dat komt overeen met een besparing van 33 %! Ook de kosten ten laste van de sociale zekerheid dalen door de nieuwe behandeling, van gemiddeld 2.182 euro naar 1.459 euro.

Andere belangrijke keuzes

Het type van hospitalisatie is echter niet de enige keuze die een belangrijke financiële impact heeft op de patiëntenfactuur. Ook de keuze van het ziekenhuis en de zorgverlener spelen een rol. Zo hebben sommige ziekenhuizen/zorgverleners een facturatiebeleid van hoge ereloonsupplementen en verblijfskosten die het persoonlijk aandeel van de patiënt aanzienlijk doen stijgen. Ook het kamertype en de gebruikte anesthesie kunnen de kosten voor de ingreep beïnvloeden.

Wie een doordachte keuze maakt over de behandeling van cataract, kan dus heel wat euro's besparen.

Cataract is een ziekte waarbij de ooglens geleidelijk vertroebelt. De aandoening komt vooral voor bij 60-plussers en treft ongeveer 1 op de 100 personen. Tussen 2006 en 2009 is het aantal ingrepen gestegen met 6,5 % per jaar, vooral dankzij een nieuwe operatietechniek via daghospitalisatie die een vermindering van de kosten betekent voor zowel de patiënt als de maatschappij.Bekijk hier de video over cataractDe nieuwe techniek (extracapsulaire extractie) verwijdert de vertroebelde lens via ultratonen, waarna de chirurg meestal een soepele en/of multifocale lens implanteert. In 90 % van de gevallen wordt de operatie uitgevoerd via daghospitalisatie. De impact op de patiëntenfactuur is niet min. Bij een klassieke hospitalisatie betaalt de patiënt gemiddeld 659 euro (remgeld + supplementen) en bij de nieuwe techniek via daghospitalisatie 440 euro. Dat komt overeen met een besparing van 33 %! Ook de kosten ten laste van de sociale zekerheid dalen door de nieuwe behandeling, van gemiddeld 2.182 euro naar 1.459 euro.Het type van hospitalisatie is echter niet de enige keuze die een belangrijke financiële impact heeft op de patiëntenfactuur. Ook de keuze van het ziekenhuis en de zorgverlener spelen een rol. Zo hebben sommige ziekenhuizen/zorgverleners een facturatiebeleid van hoge ereloonsupplementen en verblijfskosten die het persoonlijk aandeel van de patiënt aanzienlijk doen stijgen. Ook het kamertype en de gebruikte anesthesie kunnen de kosten voor de ingreep beïnvloeden. Wie een doordachte keuze maakt over de behandeling van cataract, kan dus heel wat euro's besparen.