Buitenlandse verpleegsters kennen te weinig Nederlands

Eén op de vijf ziekenhuizen, rusthuizen en andere zorginstellingen heeft buitenlandse verpleegkundigen in dienst. In een vijfde van de gevallen is de slechte talenkennis van die verpleegkundigen een reden om niet meer in het buitenland te rekruteren.

Een recent onderzoek door het Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding (VIVO), de VDAB en de Europese instantie Eures bracht aan het licht dat de talenkennis het grootste knelpunt is bij buitenlands personeel. De helft van de instellingen moest een extra cursus Nederlands geven wanneer buitenlandse verpleegkundigen in dienst kwamen. “Veel voorzieningen merken dat de kennis ondermaats is tijdens de selectieprocedure en op het moment van aanwerven”, zegt de Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V).

Binnenkort zullen buitenlandse verplegers in sommige gevallen taallessen moeten volgen nog voor ze aan de slag gaan. Het Agentschap Zorg en Gezondheid onderzoekt of er binnen de Vlaamse instellingen een norm kan worden opgelegd voor de kennis van het Nederlands.

De vaakst voorkomende landen waaruit gerekruteerd wordt, zijn Roemenië (34,1 procent), Polen (30,6) en de Filipijnen (16,5). De kost om in het buitenland iemand aan te werven, loopt hoog op. Eén op de vier voorzieningen geeft meer dan 9.000 euro uit aan advertenties, inhuren van een selectiebureau en verplaatsingskosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content