De aorta is de belangrijkste slagader van het bloedsomloopstelsel. Hij transporteert zuurstofrijk bloed van het hart naar de rest van het lichaam. Deze slagader bestaat uit twee delen: de thoracale aorta, die middenin de borst naar beneden loopt, en de abdominale aorta, het onderste gedeelte dat in de buik ligt.

Een buikaneurysma is een uitstulping op de buikaorta als gevolg van een zwakke plek in de wand van dit bloedvat. Een aorta-aneurysma kan ontstaan als gevolg van ophoping van plaque of van een chronische hoge bloeddruk.

De meeste mensen met een aneurysma hebben geen klachten; vroegtijdige ontdekking is daarom moeilijk. Zonder behandeling blijft een aneurysma groeien totdat hij barst. Dit veroorzaakt hevige inwendige bloedingen.

De aorta is de belangrijkste slagader van het bloedsomloopstelsel. Hij transporteert zuurstofrijk bloed van het hart naar de rest van het lichaam. Deze slagader bestaat uit twee delen: de thoracale aorta, die middenin de borst naar beneden loopt, en de abdominale aorta, het onderste gedeelte dat in de buik ligt. Een buikaneurysma is een uitstulping op de buikaorta als gevolg van een zwakke plek in de wand van dit bloedvat. Een aorta-aneurysma kan ontstaan als gevolg van ophoping van plaque of van een chronische hoge bloeddruk. De meeste mensen met een aneurysma hebben geen klachten; vroegtijdige ontdekking is daarom moeilijk. Zonder behandeling blijft een aneurysma groeien totdat hij barst. Dit veroorzaakt hevige inwendige bloedingen.