Brusselse wetenschappers slagen erin bot herop te bouwen met vetcellen

09/01/14 om 11:24 - Bijgewerkt om 11:24

Wetenschappers van het centrum voor cel- en weefseltherapie (CTTC) van de Cliniques universitaires Saint-Luc (UCL) hebben een revolutionaire techniek ontwikkeld waarbij bot heropgebouwd wordt met vetcellen of stamcellen uit vetcellen. Dat meldden La Libre Belgique en Le Soir.

Via de techniek kan een driedimensionale beenderachtige structuur gecreëerd worden op basis van stamcellen uit vetcellen van de patiënt. De onderzoekers hebben zich gericht op vetcellen in plaats van een monster te nemen van het beenmerg omdat die laatste techniek veel invasiever is, zo luidt het. Vet bevat 500 keer meer stamcellen per gram weefsel dan merg. Vetcellen vermenigvuldigen ook sneller en differentiëren beter en efficiënter, zo blijkt uit testen in een diermodel zegt dr. Denis Dufrane, coördinator van CTTC.

Deze stamcellen worden gedurende drie maanden gekweekt en vermenigvuldigd alvorens ze opnieuw geïmplanteerd worden waar bot van de patiënt ontbreekt. Deze techniek zou vooral hoopvol zijn voor patiënten
wier botten niet spontaan genezen.

Tot nu toe heeft het "medicijn", dat Creost werd gedoopt, in een paar maanden tijd bij elf patiënten bot hervormd. Er volgen binnenkort klinische fasen, waarbij 200 tot 300 patiënten betrokken zullen zijn.

Onze partners