© GETTY IMAGES

Blote voeten in topvorm

Als het geen zomer is, besteden we doorgaans weinig aandacht aan onze voeten. En dus merken we gênante probleempjes pas op wanneer we onze sandalen uit de kast halen. Hoe krijg je die voeten snel weer in orde?

Geen lichaamsdeel wordt zo stiefmoederlijk behandeld als onze voeten. Meestal zitten ze verstopt in sokken en schoenen, waardoor we ons niet echt afvragen hoe ze eraan toe zijn en we vaak zelfs niet naar de dokter gaat als er iets mis is. “We zijn minder bang om onze mond te tonen aan de tandarts dan om onze voeten te tonen aan een podoloog”, klinkt het bij Laurent Van Nieuwenhuyze (prof. podologie, Haute Ecole Libre de Bruxelles Ilya Prigogine). “Pas wanneer je naar het strand wil en je beseft dat je voeten zichtbaar zullen zijn, besteed je er aandacht aan.”

Zweet- en stinkvoeten

Dat je voeten wat zweten is niet abnormaal, en al helemaal niet wanneer ze opgesloten zitten in schoenen. Maar bij overmatig zweten ontstaat er in je schoenen een warm en vochtig klimaat. De ideale biotoop voor schimmels en bacteriën, die aanleiding kunnen geven tot een schimmelinfectie, zwemmerseczeem, een onaangename geur... Je pakt het probleem dus best bij de wortel aan. “Soms volstaan eenvoudige maatregelen”, aldus Van Nieuwenhuyze. “Een aantal ligt voor de hand: draag goed ventilerend of open schoeisel, was je voeten dagelijks en droog ze zorgvuldig af. Draag niet elke dag dezelfde schoenen, maar wissel af en laat je schoenen luchten, liefst buiten en zonder inlegzolen. Die laatste kan je opfrissen met een vochtig washandje en/of geregeld in de wasmachine stoppen als dat kan. En draag sokken, bij voorkeur van katoen.” Ja, ook in luchtige zomerschoenen! Wil je er niet uitzien als een foute toerist, opteer dan voor enkelsokjes: die komen minder hoog en zijn dus veel discreter.

Draag niet de hele zomer teenslippers. Dat eindigt nadien niet zelden in een voetontsteking.

Ook de binnenkant van je schoenen met een product tegen transpiratie behandelen kan soelaas bieden. Strooi er bv. boorzuurschilfers in. Die chemische stof werkt schimmelwerend en adstringerend, waardoor je voeten minder zweten en dus ook minder ruiken.

Schimmelinfecties en zwemmerseczeem

Een schimmelinfectie wordt veroorzaakt door microfungi. Zo’n voetschimmel tast doorgaans eerst de huid aan. De aandoening wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. “Merk je dat de huid tussen je tenen begint te schilferen, dan is het van het grootste belang dat je je voeten na het douchen goed afdroogt”, licht de podoloog toe. Hou hiervoor een handdoek apart, zodat de schimmelinfectie bv. ook je hoofdhuid niet kan aantasten. Met behulp van een schimmeldodende spray – te koop in de apotheek – raak je dan normaal gezien snel van het probleem af.”

Lastiger wordt het wanneer je de schimmelinfectie van je huid niet behandeld en ze uiteindelijk je nagels bereikt. Hoe je dat merkt? Doorgaans wordt je nagel dikker, gelig en brokkelig. “Eenmaal de schimmel je nagel heeft aangetast en dat ook zichtbaar wordt, is het heel moeilijk om ervan verlost te raken. Vaak lopen mensen al jaren met een schimmelnagel rond, maar hebben ze dat nog nooit aan hun dokter gemeld. Zo’n nagel is immers niet pijnlijk, alleen lelijk. Maar wil je ervan af, dan moet je toch echt naar de dokter: die zal je medicatie voorschrijven die je moet slikken en het kan een tijd duren eer die aanslaat.”

Op korte termijn kan je je nagel al lokaal laten behandelen door de podoloog. “Die zal de nagel affrezen om de verdikking zoveel mogelijk weg te krijgen. Er bestaat ook schimmeldodende lak, maar die haalt op korte termijn weinig uit. Niets belet de dames echter om die schimmelnagel in de zomer onder een laagje nagellak te verbergen.”

Likdoorns en eelt

Zowel bij eelt als bij likdoorns is de bovenlaag van je huid verdikt doordat zich lokaal op je voet dode huidcellen hebben opgestapeld (hyperkeratose). Eeltplekken zijn zelden pijnlijk. Dat geldt niet voor likdoorns (eksterogen): midden in een likdoorn zit een verharding in de vorm van een omgekeerd kegeltje dat diep in je huid doordringt en op die plaats veel druk zet. Het voelt alsof er een spijker in je voet zit.

“Zowel likdoorns als eelt kunnen te wijten zijn aan onaangepast schoeisel dat knelt en wrijving veroorzaakt. Maar meestal hebben eelt en likdoorns een biomechanische oorzaak en zijn ze te wijten aan langdurige en problematische druk op bepaalde voetzones. Die druk is dan weer het gevolg van een afwijkende stand van je voet bij het stappen of lopen. In dat geval kan je het euvel enkel verhelpen door speciale zolen te dragen die de druk die je op je voet zet wat beter spreidt. Ga daarom eerst naar de dokter, die je zal doorverwijzen naar een podoloog.” Intussen kan je al een afspraak maken bij de podoloog om het eelt of de likdoorn te laten wegsnijden. Want daar begin je beter niet zelf aan. “Maar als het probleem een biomechanische oorzaak heeft, is wegsnijden hooguit een tijdelijke oplossing en zullen het eelt en de likdoorns al na een paar weken opnieuw opduiken.”

Teenslippereffect

“In het najaar krijgen podologen steevast mensen over de vloer die tijdens de zomer sandalen of teenslippers hebben gedragen en daardoor met voorvoetklachten zitten”, waarschuwt de podoloog. “Dergelijk schoeisel biedt onvoldoende steun. Vaak moet je je tenen zelfs krullen om het aan je voeten te houden. Dat zorgt nu en dan voor problemen ter hoogte van de kopjes van de middenvoetsbeentjes en de omliggende zenuwen, die ontstoken kunnen raken.” Dat uit zich in gevoelloosheid van de middelste tenen of een pijnlijk gevoel, als van een elektrische ontlading. “Ga naar de dokter. Die kan je helpen de ontsteking terug te dringen. In sommige gevallen zijn inlegzolen met voorvoetondersteuning aangewezen.”

Partner Content