Wie 's avonds na zijn of haar werk de huisarts bezoekt en daarna medicijnen gaat ophalen bij de apotheker, betaalt daar nu in een aantal gevallen extra voor bij de apotheker. Daar komt straks verandering in. Apothekers zullen enkel nog een toelage mogen aanrekenen als de patiënt geen voorschrift heeft.

Minister De Block: 'Met deze maatregel maken we de zorg opnieuw een stukje toegankelijker voor patiënten. Het principe blijft natuurlijk wel hetzelfde: als het niet dringend is, stoor je je apotheker niet 's avonds of de zondag maar ga je langs tijdens de normale openingsuren.'

Win-win voor apothekers en patiënten

De toelage die apothekers in sommige gevallen mogen aanrekenen, wordt vervangen door een beschikbaarheidshonorarium. Het gaat over een vast bedrag dat apothekers ontvangen voor hun wachtdienst, naast een bedrag per voorschrift. 'Als een apotheker vandaag gedurende de hele wacht niemand over de vloer krijgt, krijgt hij of zij ook geen vergoeding. Daar brengen we straks ook verandering in', aldus De Block.

De nieuwe regeling kreeg groen licht van de ministerraad en treedt nog dit jaar in werking. Wanneer precies is nog niet geweten.

Wie 's avonds na zijn of haar werk de huisarts bezoekt en daarna medicijnen gaat ophalen bij de apotheker, betaalt daar nu in een aantal gevallen extra voor bij de apotheker. Daar komt straks verandering in. Apothekers zullen enkel nog een toelage mogen aanrekenen als de patiënt geen voorschrift heeft.Minister De Block: 'Met deze maatregel maken we de zorg opnieuw een stukje toegankelijker voor patiënten. Het principe blijft natuurlijk wel hetzelfde: als het niet dringend is, stoor je je apotheker niet 's avonds of de zondag maar ga je langs tijdens de normale openingsuren.'De toelage die apothekers in sommige gevallen mogen aanrekenen, wordt vervangen door een beschikbaarheidshonorarium. Het gaat over een vast bedrag dat apothekers ontvangen voor hun wachtdienst, naast een bedrag per voorschrift. 'Als een apotheker vandaag gedurende de hele wacht niemand over de vloer krijgt, krijgt hij of zij ook geen vergoeding. Daar brengen we straks ook verandering in', aldus De Block.De nieuwe regeling kreeg groen licht van de ministerraad en treedt nog dit jaar in werking. Wanneer precies is nog niet geweten.