Voor 70 procent van de Belgen is de huisarts de belangrijkste bron voor informatie over hun medische situatie. Voor nog eens goed 20 procent komt de huisarts op plaats 2 of 3. Dat blijkt uit een studie van medisch dienstverlener Quintiles bij 1.000 patiënten, waarbij onder meer gepeild werd naar de relatie tussen patiënt en zorgverleners.
Dat betekent echter niet dat de Belgen optimistisch zijn over hun gezondheid. Slechts een op de vijf meent dat die vooruitgaat, tegenover een op de drie tijdens een gelijkaardig onderzoek uit 2008. Het aantal Belgen dat de gezondheidstoestand stabiel noemt, steeg van een kwart naar 40 procent. Wie een positieve evolutie ziet, wijt die vooral aan medicijnen die beter aan ziektes aangepast zijn, een gezondere levensstijl en een beter preventiebeleid. Quintiles besluit daaruit dat het grote publiek de preventiecampagnes goed begrepen heeft.
Over specialisten en apothekers zijn de respondenten net iets minder positief. Tachtig procent van hen vindt specialisten betrouwbaar tot zeer betrouwbaar, en 72 procent noemt de apotheker betrouwbaar of zeer betrouwbaar. Om patiënten nog beter bij te staan, zouden huisartsen beter moeten communiceren tijdens de diagnose en beter moeten informeren over behandelingen. Van specialisten verwachten patiënten dat ze dichter bij hen staan en meer tijd aan hen besteden. Ook van apothekers verwachten ze meer nabijheid.

Voor 70 procent van de Belgen is de huisarts de belangrijkste bron voor informatie over hun medische situatie. Voor nog eens goed 20 procent komt de huisarts op plaats 2 of 3. Dat blijkt uit een studie van medisch dienstverlener Quintiles bij 1.000 patiënten, waarbij onder meer gepeild werd naar de relatie tussen patiënt en zorgverleners. Dat betekent echter niet dat de Belgen optimistisch zijn over hun gezondheid. Slechts een op de vijf meent dat die vooruitgaat, tegenover een op de drie tijdens een gelijkaardig onderzoek uit 2008. Het aantal Belgen dat de gezondheidstoestand stabiel noemt, steeg van een kwart naar 40 procent. Wie een positieve evolutie ziet, wijt die vooral aan medicijnen die beter aan ziektes aangepast zijn, een gezondere levensstijl en een beter preventiebeleid. Quintiles besluit daaruit dat het grote publiek de preventiecampagnes goed begrepen heeft. Over specialisten en apothekers zijn de respondenten net iets minder positief. Tachtig procent van hen vindt specialisten betrouwbaar tot zeer betrouwbaar, en 72 procent noemt de apotheker betrouwbaar of zeer betrouwbaar. Om patiënten nog beter bij te staan, zouden huisartsen beter moeten communiceren tijdens de diagnose en beter moeten informeren over behandelingen. Van specialisten verwachten patiënten dat ze dichter bij hen staan en meer tijd aan hen besteden. Ook van apothekers verwachten ze meer nabijheid.