Bezoek aan specialist wordt mogelijk fors duurder

Een bezoek aan de specialist zou vanaf 1 januari 2015 in het merendeel van de gevallen meer dan de helft duurder worden. Bedoeling is om 40 miljoen euro te besparen in de terugbetalingen.

Dit blijkt uit twee interne documenten van het Riziv die Sudpresse kon inkijken. Bedoeling is om 40 miljoen euro te besparen in de terugbetalingen.
Het remgeld, het bedrag dat patiënten uit eigen zak moeten betalen na tussenkomst van de ziekteverzekering, voor een bezoek aan de specialist wordt herzien. Twee documenten in die zin zijn maandag voorgelegd aan de leden van het verzekeringscomité van het Riziv, waarin vertegenwoordigers van de dokters, de ziekenfondsen en de ziekenhuizen zitting hebben.
Twee koninklijke besluiten voorbereid door minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zouden vanaf volgend jaar in voege treden. Sommige tarieven bij de specialisten zullen dalen, maar 70 procent van de raadplegingen zal duurder worden. In 61 procent van de gevallen stijgt het remgeld met 46 procent. Consultaties tijdens het weekend zouden 75 procent duurder worden, consultaties ’s avonds of ’s nachts 61 procent.

Veel kritiek

De stijging van het remgeld was al langer bekend. Het was één van de maatregelen uit de begroting voor de ziekteverzekering, die een maand geleden groen licht kreeg van de algemene raad van het Riziv. Het remgeld voor een bezoek aan bijvoorbeeld een oogarts gaat van 8,23 naar 12 euro. Bij andere specialisten, zoals een diabetoloog, oncoloog, psychiater of pediater daalt dan weer het aandeel dat de patiënt uit eigen zak ophoest.
De Block preciseerde donderdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje op vragen van Mathot, Catherine Fonck (cdH) en Maya Detiège (sp.a) dat voor de 1,8 miljoen patiënten met een voorkeurregeling het remgeld beperkt blijft tot 3 euro. Dat schommelde tot nu toe tussen 2,66 en 3,6 euro. Ook blijft de maximumfactuur spelen, waardoor de stijging van het remgeld geen 40 miljoen euro, maar 33 miljoen euro bedraagt, en wordt het remgeld niet geïndexeerd.
De minister benadrukte ook dat geneesmiddelen met 23 miljoen euro en implantaten met 6 miljoen euro goedkoper worden. Het eindresultaat is dat aan de patiënt in 2015 een bijdrage van 4 miljoen euro, of 35 cent per Belg, wordt gevraagd, aldus nog De Block. “Er zijn veel grotere inspanningen gedaan, zowel door de overheidsdiensten als door de medische industrie en de zorgverstrekkers. Zo hoort het ook”, besloot ze.
De oppositiepartijen volgden haar redenering niet. “U zegt ook dat het gaat over specialisten die men slechts af en toe consulteert. Als een vrouw zwanger is, gaat zij meer dan een keer per jaar naar de gynaecoloog. Als men een virus op zijn oog heeft, moet men veel meer naar de oogarts. Patiënten die dus regelmatig een specialist moeten raadplegen, worden de dupe van uw maatregelen”, reageerde Detiège.
In een reactie achteraf stelde ook Groen-Kamerlid Anne Dedry dat de regering lineair de drempel verhoogt voor de mensen die het financieel het moeilijkst hebben. Ze merkt op dat 14 procent van de gezinnen in België nog steeds medische zorgen uitstelt, omdat ze die niet kunnen betalen. Daardoor wordt ons gezondheidssysteem oneerlijk, tegelijk inefficiënt en ontoegankelijk, aldus Dedry.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content