Beter zien na laserbehandeling

Je bril of lenzen beu? Wie van deze hulpmiddelen af wil, kan ervoor kiezen om zijn ogen te laten laseren.

Ooglaseren is een verzamelnaam voor behandelingen die bijziendheid, verziendheid en cilindrische afwijkingen corrigeren. Deze vormen van slechtziendheid worden veroorzaakt doordat de lichtstralen in je oog niet correct ‘gebroken’ worden. De lichtstralen worden onscherp op je netvlies geprojecteerd, en daardoor krijg je een wazig beeld.

In zo’n geval kan je er dus voor kiezen om je ogen te laten laseren. Daarvoor bestaan verschillende methodes. Welke methode het meest geschikt is voor jou, ligt aan de afwijking van je ogen. Voor een kleine groep mensen is een laserbehandeling helemaal niet geschikt.

Lasik meest populair

De lasikmethode is wereldwijd de meeste populaire lasermethode. De behandeling is pijnloos, en de herstelperiode is kort. Bij een lasikbehandeling verdooft de oogarts je oog, waarna het bovenste laagje van je hoornvlies wordt omgeklapt. Vervolgens behandelt de arts de onderliggende laag van het hoornvlies met de laser. Die zorgt ervoor dat het hoornvlies de goede kromming krijgt. Zo buigen de lichtstralen die je oog opvangt op de juiste sterkte af naar je netvlies. Na de behandeling plaatst de oogarts het bovenste laagje van je hoornvlies weer terug.

Lasekmethode

Bij de lasekmethode weekt de oogarts het bovenste laagje van je hoornvlies los met een alcoholoplossing. Nadat de laag is losgeweekt, wordt deze opzij geschoven. Met een laser behandelt de arts daarna het onderliggende hoornvlies. Dat gebeurt op dezelfde manier als bij de lasikmethode. Na afloop van de behandeling zet de oogarts het losgeweekte hoornvlies terug. Je oog wordt bedekt met een zachte lens of een oogverband. De lasekmethode is niet pijnloos en het herstel van je ogen duurt veel langer dan bij de lasikmethode. Pas na een paar weken zijn je ogen helemaal hersteld.

Zyoptix bij kleine afwijking

Voor mensen met een kleine oogafwijking, zoals nachtblindheid, is zyoptix een goede lasermethode. De zyoptixbehandeling gebeurt op dezelfde manier als de lasik- en lasekmethode, maar er wordt minder weefsel uit het oog weggehaald. Daardoor is deze methode ook geschikt voor mensen met een dun hoornvlies.

Monovision bij multifocus

De monovisionbehandeling is bedoeld voor mensen met bifocale glazen. Dat zijn mensen die een bril hebben voor dichtbij én veraf. Met de monovisionbehandeling kan de gezichtsscherpte verbeteren. Deze methode is evenwel niet voor iedereen met bifocale glazen geschikt, dus moet er eerst een uitgebreid vooronderzoek gedaan worden.

Lensimplantatie

Een oogarts kan ook overgaan tot lensimplantatie, in plaats van een laserbehandeling. Daarbij plaatst de arts een kunstlens in je oog. De lens blijft daar permanent zitten en heeft geen onderhoud nodig. De lensimplantatie is een veilige en effectieve behandeling die over de hele wereld wordt toegepast.

Wat zijn de gevaren?

Bij elke medische ingreep kan er in principe iets fout gaan, en dus ook bij een laserbehandeling. Zo kan je oog te veel of te weinig gecorrigeerd worden. Na een overcorrectie zie je niet optimaal. Een tweede behandeling kan dit herstellen, maar dat is niet altijd zeker.

Je kunt ook droge ogen overhouden aan de laserbehandeling. Vooral contactlensdragers en rokers kunnen hier last van krijgen. De oogarts schrijft dan meestal kunsttranen voor, zodat je ogen beter worden bevochtigd.

Er bestaat ook een kans dat je een ooginfectie oploopt. Dat kan gebeuren als er tijdens de operatie niet goed op de hygiëne gelet wordt, of als de patiënt zich niet aan de instructies van de arts houdt.

Toch kan je tot enkele maanden na de operatie last hebt van verblindingsverschijnselen. Dan zie je uitbarstingen rondom een lichtbron, vooral ’s nachts. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een te wijde pupil. Als je voor de behandeling al een wijde pupil hebt, kan de arts een ingreep daarom afraden.

Waar moet je op letten?

Wanneer je kiest voor een laserbehandeling zijn er een aantal dingen waar je zeker op moet letten:

  • een uitgebreide voorlichting
  • goede oogmetingen
  • een goed beargumenteerd behandelplan
  • een erkende, ervaren oogarts
  • steriele instrumenten
  • een goed onderhouden laser
  • minstens een jaar nazorg
  • garantie voor een nabehandeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content