© Getty Images

Beter slapen beschermt tegen diabetes

Een povere nachtrust heeft niet alleen invloed op je humeur en energiepeil maar ook tal van gezondheidsprocessen worden er diepgaand door beïnvloed. Een nieuwe studie detecteerde recent een interessante link tussen slaapgewoonten en de bloedsuikerspiegel. Dat opent mogelijkheden om ook via betere slaapgewoonten aan diabetespreventie te doen.

Te weinig of belabberd slapen laat zich voelen in de bloedsuikerspiegel de volgende ochtend. Een onderzoeksteam (Lund University Zweden) controleerde bij gezonde volwassenen zonder diabetes of er sprake was van een mogelijk verband tussen hun slaapduur, de slaapkwaliteit en de timing van hun bedtijd en hun glycemiewaarden na een ontbijt met een kleine of grote hoeveelheid koolhydraten. Bij deelnemers die lang hadden geslapen en bij wie de slaapkwaliteit in orde was, steeg de bloedsuikerspiegel veel minder na een ontbijt met zowel koolhydraten als vetten dan wanneer diezelfde proefpersonen een kortere nachtrust kregen. In dat laatste geval gingen hun glycemiewaarden na eenzelfde ontbijt forser omhoog. Tegelijk werd er ook een correlatie vastgesteld met het tijdstip waarop ze onder de wol gingen. Kortom: vroeger naar bed gaan, langer slapen en voldoende slaapkwaliteit werden allemaal gelinkt aan lagere bloedsuikerspiegels na het ontbijt de volgende ochtend.

Prediabetes

Toch waarschuwen de onderzoekers ervoor om deze gegevens niet zomaar te extrapoleren naar mensen met diabetes. Mogelijk ligt de impact van slaap op de glycemie na het ontbijt bij hen toch nog anders omdat ze vaak al medicatie nemen om die glucosespiegel te regelen. Dat moet nog verder onderzocht worden. Een ouder Brits onderzoek uit 2021 suggereerde wel al dat het overlijdensrisico het hoogst is bij diabetici met slaapproblemen.

Voor wie zich in de risicozone bevindt en aan zogeheten prediabetes lijdt, levert de studie wel nuttige inzichten aan. Inzetten op een betere slaapkwaliteit zou voor hen een verschil kunnen maken om zo te voorkomen dat ze evolueren richting diabetes. Eerder was al aangetoond dat mensen met prediabetes hun bloedwaarden kunnen verbeteren via voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en gewichtsverlies.

Buikvet

Obesitas, en dan vooral buikvet, blijkt een trigger voor diabetes. Dat komt omdat dit viscerale vet een actief orgaan is, dat volop ontstekingsbevorderende hormonen vrijzet. Bij een overmatige vetopslag rond de buik veroorzaken deze hormonen insulineresistentie. Je eigen insuline wordt dan minder efficiënt, waardoor je minder suiker kan opnemen in de cellen van je spieren en organen. Je bloedsuikerspiegel blijft daardoor te hoog. Zodra dat buikvet oplost, verdwijnt ook vaak de diabetes, en dat op heel korte termijn.

Lichaamsbeweging maakt deinsuline dan weer efficiënter. Dat komt door een combinatie van het bloedsuikerverbruik door de spieren die je aan het werk zet en een verbetering van de insulinegevoeligheid van allerlei organen. Alle vormen van beweging hebben effect, zowel kracht- als conditietraining.

Bron: Diabetologia

Partner Content