Diabetes is een chronische ziekte die niet te genezen is. Het lichaam van een diabetespatiënt produceert onvoldoende insuline of is ongevoelig voor het effect van insuline wat inhoudt dat de suiker uit voeding onvoldoende wordt opgenomen in de verschillende cellen. Na verloop van tijd zal een insulinebehandeling zich vaak opdringen. Voor patiënten is er echter een psychologische drempel om met insulinetherapie te starten. Deze drempel komt voort uit enerzijds prik- of spuitangst en anderzijds de vrees dat de ziekte erger geworden is. Toch is het belangrijk om insulinetherapie op te starten wanneer de tijd rijp is en dit niet uit te stellen. Te laat starten met insulinetherapie kan immers leiden tot verwikkelingen. Tevens zal de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren als de juiste behandeling gevolgd wordt.

In deze video vertelt professor Mathieu, endocrinologe aan het UZ Leuven, wat insulinetherapie inhoudt en geeft ze raad aan patiënten die angst hebben om insulinetherapie op te starten. Mark Vanlombeek, voormalig sportverslaggever en patiënt met type 2 diabetes, vertelt over zijn angsten voor het opstarten van insulinetherapie en hoe de therapie uiteindelijk zijn leven veranderde.

Diabetes is een chronische ziekte die niet te genezen is. Het lichaam van een diabetespatiënt produceert onvoldoende insuline of is ongevoelig voor het effect van insuline wat inhoudt dat de suiker uit voeding onvoldoende wordt opgenomen in de verschillende cellen. Na verloop van tijd zal een insulinebehandeling zich vaak opdringen. Voor patiënten is er echter een psychologische drempel om met insulinetherapie te starten. Deze drempel komt voort uit enerzijds prik- of spuitangst en anderzijds de vrees dat de ziekte erger geworden is. Toch is het belangrijk om insulinetherapie op te starten wanneer de tijd rijp is en dit niet uit te stellen. Te laat starten met insulinetherapie kan immers leiden tot verwikkelingen. Tevens zal de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren als de juiste behandeling gevolgd wordt.In deze video vertelt professor Mathieu, endocrinologe aan het UZ Leuven, wat insulinetherapie inhoudt en geeft ze raad aan patiënten die angst hebben om insulinetherapie op te starten. Mark Vanlombeek, voormalig sportverslaggever en patiënt met type 2 diabetes, vertelt over zijn angsten voor het opstarten van insulinetherapie en hoe de therapie uiteindelijk zijn leven veranderde.