Twee jaar betaalt de ziekteverzekering Riziv al hiv-remmers terug aan gezonde mensen om besmetting te voorkomen. Het gaat om "PrEP" ("Pre-Exposure Prophylaxis"), een strategie die het aantal nieuwe hiv-infecties moet terugdringen bij degenen die het meeste risico ­lopen. Vorig jaar ging het om ruim 2.100 mensen zonder hiv die het geneesmiddel Truvada terugbetaald kregen.

Nu blijkt dat in die groep het condoomgebruik terugloopt, waardoor ze andere soa's oplopen. "Een zeer groot deel van de mannen die PrEP krijgen, loopt chlamydia of gonorroe op, en sommigen zelfs hepatitis C", zegt Bea Vuylsteke, arts-epidemioloog aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en hoofdonderzoeker van het project rond preventieve hiv-medicatie.

Het is wel nog wachten op de definitieve cijfers van soa's in de Belgische PrEP-groep. Aan de paper daarover wordt de laatste hand gelegd.

Twee jaar betaalt de ziekteverzekering Riziv al hiv-remmers terug aan gezonde mensen om besmetting te voorkomen. Het gaat om "PrEP" ("Pre-Exposure Prophylaxis"), een strategie die het aantal nieuwe hiv-infecties moet terugdringen bij degenen die het meeste risico ­lopen. Vorig jaar ging het om ruim 2.100 mensen zonder hiv die het geneesmiddel Truvada terugbetaald kregen.Nu blijkt dat in die groep het condoomgebruik terugloopt, waardoor ze andere soa's oplopen. "Een zeer groot deel van de mannen die PrEP krijgen, loopt chlamydia of gonorroe op, en sommigen zelfs hepatitis C", zegt Bea Vuylsteke, arts-epidemioloog aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en hoofdonderzoeker van het project rond preventieve hiv-medicatie.Het is wel nog wachten op de definitieve cijfers van soa's in de Belgische PrEP-groep. Aan de paper daarover wordt de laatste hand gelegd.