© Getty Images/iStockphoto

Ben jij ‘fit to sport’?

Voor wie na de zomer sportieve plannen smeedt, is een preventief sportmedisch onderzoek wellicht een prima idee. Wat houdt dit in?

De vragenlijst

Start met het invullen van de basisvragenlijst op www.sportkeuring.be. Daar wordt onder meer gepeild naar je familiale voorgeschiedenis, sportplannen en medische toestand. “Die test zegt je meteen of een doktersonderzoek raadzaam is”, vertelt sportarts Tom Teulingkx. Op de site vind je adressen van ruim 200 artsen die dit onderzoek al uitvoeren.

De test

Het onderzoek, dat ongeveer een half uur duurt, wordt aangepast aan je leeftijd en sportplannen. Je kan hier in gewone kleding naartoe, want er staan geen inspanningstesten op het menu. Eerst is er een algemeen deel waarbij de dokter je van top tot teen keurt. Je gewicht, BMI, lichaamssamenstelling (vetpercentage) worden genoteerd. Breng je resultaten mee van een recent bloedonderzoek (cholesterol...). Op basis van al die gegevens becijfert de arts je risico op een cardiovasculaire aandoening (SCORE-tabel). Vervolgens luistert de dokter naar je longen, je hart, neemt hij je bloeddruk en checkt hij de pulsaties in de benen. Ook de werking van je zintuigen – gehoor, zicht en breedtezicht – komen aan bod.

Nadien is er een locomotorische check-up waarbij wordt gekeken naar de symmetrie en de kracht van je basisspiergroepen. Ook een elektrocardiogram (ECG) behoort tot het onderzoek, om eventuele hartproblemen te detecteren. Tenslotte wordt je core stability (rompstabiliteit) geanalyseerd. Zet je schrap voor enkele testen in supermanhoudingen zoals de plank.

De Fitpas en advies

Aan het einde krijg je een sportpaspoort, dat binnenkort wellicht de naam Fit-to-sport-pas krijgt. Bepaalde evenementen (zoals de Mont Ventoux) vragen hierom. “Heel weinig mensen worden ongeschikt bevonden om te sporten. Wel krijgt iedereen een (vrijblijvend) advies op maat zoals extra oefeningen om je te versterken, aanpassingen zoals steunzolen, of de raad om minder intensief of anders te sporten om blessures te voorkomen.”

Het herhaalonderzoek

Herhaal het onderzoek om de twee jaar. Elke vier jaar vindt best een elektrocardiogram in rust plaats en een sportspecifiek bewegingsonderzoek. Ben je bijvoorbeeld een tennisser, dan ligt de focus op je armbeweging.

Dit preventief sportmedisch onderzoek kost €60. Twee mutualiteiten – de Onafhankelijke Ziekenfondsen en het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds – betalen daarvan de helft terug.

Partner Content