© Getty Images/iStockphoto

Ben ik verkouden of is het hooikoorts?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Tranende ogen, een lopende neus of een neus die net helemaal dichtzit, niesbuien... Heb je een verkoudheid of duiden deze klachten op hooikoorts? Dat is in deze tijd van het jaar niet altijd even duidelijk. Zo maak je het onderscheid.

Voor een leek is het niet altijd zo eenvoudig om het onderscheid te maken tussen een verkoudheid en hooikoorts. Toch is het belangrijk omdat ze een verschillende aanpak vergen.

Er zijn een aantal factoren die een duidelijk onderscheid mogelijk maken. We zetten ze even op een rijtje.

De snelheid waarmee de symptomen opduiken

Heb je in enkele minuten tijd plots een loopneus en is die soms na een paar uur weer verdwenen, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te kampen met een hooikoortsaanval. Zodra jouw ademhalingsstelsel in contact komt met pollen in de lucht die je inademt, zullen jouw ogen, neus en keel hierop reageren. Een flinke regenbui of het vallen van de avond, kan de pollenconcentratie doen dalen en meteen nemen ook jouw klachten af.

Bij een verkoudheid bouwen de klachten zich op over enkele uren en zijn vervolgens meerdere dagen continu aanwezig.

De secretie

Als het water bijna letterlijk uit je neus loopt, dan wijst dat in de richting van hooikoorts.

Bij een verkoudheid is de secretie meestal dikker en slijmeriger, soms ook geel-groen gekleurd.

Jeuk of niet

Een jeukende neus kan zowel bij een verkoudheid als hooikoorts de kop opsteken, maar als je last hebt van een jeukend gehemelte of een kriebel in de keel, dan is de kans groot dat hooikoorts de boosdoener is. Jeukende of prikkende ogen die voortdurend tranen zijn een typische hooikoortsklacht.

Hoesten

Hoesten is een natuurlijke reflex om de luchtwegen schoon te maken. Bij een verkoudheid ga je hoesten om het overmatig slijm dat geproduceerd wordt uit de luchtwegen te krijgen.

Bij hooikoorts moet er geen overtollig slijm afgevoerd worden, dus is de kans op hoestbuiten veel minder groot. Tenzij een kriebel in de keel voor een kriebelhoest zorgt.

Heb je een sterk vermoeden dat het om hooirkoorts gaat, maar vraag je je af of er wel pollen in de lucht zijn en zo ja, welke, dan kan je dat terugvinden op www.airallergy.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content