Een recent onderzoek in opdracht van het farmabedrijf Pfizer bij 1000 Belgische rokers toont aan dat 57% van de huidige rokers ten minste één comorbiditeitsfactor meer heeft zoals obesitas, astma, hoge cholesterol, chronische bronchitis of andere. Dit cijfer is alarmerend wanneer men weet dat hart-­? en vaatziekten nog steeds de eerste sterfte-oorzaak zijn in België.
Daarom slaan een hele reeks ziekenhuizen de handen in elkaar met slechts één doel: zo veel mogelijk mensen ertoe brengen de sigaret definitief vaarwel te zeggen. Een complete rookstop is immers de enige goede strategie. Wanneer men niet volledig stopt maar enkel minder gaat roken, zijn de voordelen voor de gezondheid niet zo groot.

31 mei praktisch

Aangezien 31 mei een zondag is, zal deze actie op een datum rond de Werelddag zonder Tabak plaatsvinden. De lijst van deelnemende ziekenhuizen met de datum van de activiteiten staat op www.dagzondertabak.be. Ter plaatse zal de actie goed zichtbaar zijn dankzij de welkomststanden.
Dit jaar bieden deelnemende ziekenhuizen verschillende tests aan zoals:
? Een evaluatie van de nicotineverslaving (Fagerströmtest). ? De meting van het koolstofmonoxidegehalte (giftige gas-­?gevormd tijdens de verbranding van de sigaret) in de longen.
? De bepaling van de werkelijke leeftijd van de longen.

Een recent onderzoek in opdracht van het farmabedrijf Pfizer bij 1000 Belgische rokers toont aan dat 57% van de huidige rokers ten minste één comorbiditeitsfactor meer heeft zoals obesitas, astma, hoge cholesterol, chronische bronchitis of andere. Dit cijfer is alarmerend wanneer men weet dat hart-­? en vaatziekten nog steeds de eerste sterfte-oorzaak zijn in België.Daarom slaan een hele reeks ziekenhuizen de handen in elkaar met slechts één doel: zo veel mogelijk mensen ertoe brengen de sigaret definitief vaarwel te zeggen. Een complete rookstop is immers de enige goede strategie. Wanneer men niet volledig stopt maar enkel minder gaat roken, zijn de voordelen voor de gezondheid niet zo groot.Aangezien 31 mei een zondag is, zal deze actie op een datum rond de Werelddag zonder Tabak plaatsvinden. De lijst van deelnemende ziekenhuizen met de datum van de activiteiten staat op www.dagzondertabak.be. Ter plaatse zal de actie goed zichtbaar zijn dankzij de welkomststanden.Dit jaar bieden deelnemende ziekenhuizen verschillende tests aan zoals:? Een evaluatie van de nicotineverslaving (Fagerströmtest). ? De meting van het koolstofmonoxidegehalte (giftige gas-­?gevormd tijdens de verbranding van de sigaret) in de longen.? De bepaling van de werkelijke leeftijd van de longen.