Biomed, het onderzoeksinstituut dat verbonden is aan de UHasselt, heeft de nieuwe technologie ontwikkeld waarbij implantaten worden vervaardigd uit titanium. De firma LaserWise uit Leuven fabriceerde de onderkaak door middel van 3D-printing. Het implantaat wordt zo in enkele uren tijd in diverse laagjes opgebouwd op basis van digitale medische beeldvorming.

Het is voor het eerst dan deze techniek werd toegepast voor een volledige onderkaak. "We hebben eerst de sterk geïnfecteerde kaak van een 83-jarige vrouw helemaal moeten verwijderen", legt prof. dr. Ivo Lambrichts van de UHasselt uit. "Het nieuwe implantaat, dat vervolgens werd ingeschoven, was zeer complex. Een kaak moet optimaal in alle richtingen kunnen bewegen, en de pezen, zenuwen of aanhechtingen moeten er ook een plaats in krijgen."

Amper één dag na de operatie, die vorig jaar in juni werd uitgevoerd in Sittard-Geleen maar nu pas bekend werd gemaakt, kon de patiënte al normaal spreken en slikken. De tanden worden later nog op de kaak geschroefd.

"Het toepassingsgebied voor deze nieuwe techniek is enorm", zegt Lambrichts nog. "Zeker bij ernstige ontstekingen, schade door een tumor of ongevallen kan deze techniek voor heel veel mensen de ideale oplossing zijn." De UHasselt werkt trouwens aan een verbeterde versie, waarbij ook lichaamseigen stamcellen in het implantaat zullen gebruikt worden.

Biomed, het onderzoeksinstituut dat verbonden is aan de UHasselt, heeft de nieuwe technologie ontwikkeld waarbij implantaten worden vervaardigd uit titanium. De firma LaserWise uit Leuven fabriceerde de onderkaak door middel van 3D-printing. Het implantaat wordt zo in enkele uren tijd in diverse laagjes opgebouwd op basis van digitale medische beeldvorming.Het is voor het eerst dan deze techniek werd toegepast voor een volledige onderkaak. "We hebben eerst de sterk geïnfecteerde kaak van een 83-jarige vrouw helemaal moeten verwijderen", legt prof. dr. Ivo Lambrichts van de UHasselt uit. "Het nieuwe implantaat, dat vervolgens werd ingeschoven, was zeer complex. Een kaak moet optimaal in alle richtingen kunnen bewegen, en de pezen, zenuwen of aanhechtingen moeten er ook een plaats in krijgen."Amper één dag na de operatie, die vorig jaar in juni werd uitgevoerd in Sittard-Geleen maar nu pas bekend werd gemaakt, kon de patiënte al normaal spreken en slikken. De tanden worden later nog op de kaak geschroefd."Het toepassingsgebied voor deze nieuwe techniek is enorm", zegt Lambrichts nog. "Zeker bij ernstige ontstekingen, schade door een tumor of ongevallen kan deze techniek voor heel veel mensen de ideale oplossing zijn." De UHasselt werkt trouwens aan een verbeterde versie, waarbij ook lichaamseigen stamcellen in het implantaat zullen gebruikt worden.