Twintig procent is zelfs bereid te verbranden om bruin te zijn. Deze onthutsende vaststelling blijkt uit de resultatan van een online enquête die de Stichting Tegen Kanker uitvoerde bij duizend Belgen.

"Dit alles lijkt wel een gevaarlijke collectieve ontkenning", zegt Brigitte Boonen, UV-specialiste van de Stichting Tegen Kanker. Het gevolg ervan is "een onrustbarende toename" van het aantal huidkankers. Die zijn nochtans perfect te vermijden door veilig te zonnen, want 90 procent van de huidkankers worden veroorzaakt door overdadige blootstelling aan UV-straling.

Uit de enquête blijkt nog dat vorig jaar de helft van de volwassenen en een kwart van de kinderen een zonnebrand opliep. "Op de heetste uren van de dag in de schaduw blijven, goed insmeren, een hoedje en t-shirt dragen is al een goed begin" om je veilig in de zon te begeven, adviseert de Stichting Tegen Kanker.

Jaarlijks sterven in België circa 400 mensen aan huidkanker, zegt Boonen nog. Een op de zes mensen ontwikkelt tijdens het leven een vorm van huidkanker.

Twintig procent is zelfs bereid te verbranden om bruin te zijn. Deze onthutsende vaststelling blijkt uit de resultatan van een online enquête die de Stichting Tegen Kanker uitvoerde bij duizend Belgen. "Dit alles lijkt wel een gevaarlijke collectieve ontkenning", zegt Brigitte Boonen, UV-specialiste van de Stichting Tegen Kanker. Het gevolg ervan is "een onrustbarende toename" van het aantal huidkankers. Die zijn nochtans perfect te vermijden door veilig te zonnen, want 90 procent van de huidkankers worden veroorzaakt door overdadige blootstelling aan UV-straling.Uit de enquête blijkt nog dat vorig jaar de helft van de volwassenen en een kwart van de kinderen een zonnebrand opliep. "Op de heetste uren van de dag in de schaduw blijven, goed insmeren, een hoedje en t-shirt dragen is al een goed begin" om je veilig in de zon te begeven, adviseert de Stichting Tegen Kanker.Jaarlijks sterven in België circa 400 mensen aan huidkanker, zegt Boonen nog. Een op de zes mensen ontwikkelt tijdens het leven een vorm van huidkanker.