Zo wil de regering dat mensen in vervroegd pensioen onbeperkt kunnen bijverdienen wanneer ze helpen in de zorgsector, wat nu niet het geval is. Daarnaast zouden gepensioneerden ook van een "aantrekkelijk belastingsysteem" kunnen profiteren. Concreet zouden ze het komende half jaar geen persoonlijke sociale bijdrage moeten betalen. Ze zullen apart op die inkomsten belast worden, maar aan een verlaagd tarief van 33 procent. Ook zullen de belastingen op het pensioen niet stijgen.

"We geven een belastingvoordeel voor mensen die gepensioneerd zijn en een handje gaan toesteken. Dat kan ook een hele kleine job zijn, dat kan voor een paar uurtjes zijn", zo legde Vandenbroucke uit. Ook mensen die sinds drie maanden werkloos zijn, worden aangemoedigd in de zorg te helpen. Ze zullen tijdelijk een kwart van hun uitkering behouden als ze minstens een maand helpen. "Dit is geen wonderplan, maar het is om een aantal dringende noden in de ziekenhuizen, woonzorgcentra, huisartsenpraktijken en thuisverpleging op te lossen", besluit de minister.

Zo wil de regering dat mensen in vervroegd pensioen onbeperkt kunnen bijverdienen wanneer ze helpen in de zorgsector, wat nu niet het geval is. Daarnaast zouden gepensioneerden ook van een "aantrekkelijk belastingsysteem" kunnen profiteren. Concreet zouden ze het komende half jaar geen persoonlijke sociale bijdrage moeten betalen. Ze zullen apart op die inkomsten belast worden, maar aan een verlaagd tarief van 33 procent. Ook zullen de belastingen op het pensioen niet stijgen. "We geven een belastingvoordeel voor mensen die gepensioneerd zijn en een handje gaan toesteken. Dat kan ook een hele kleine job zijn, dat kan voor een paar uurtjes zijn", zo legde Vandenbroucke uit. Ook mensen die sinds drie maanden werkloos zijn, worden aangemoedigd in de zorg te helpen. Ze zullen tijdelijk een kwart van hun uitkering behouden als ze minstens een maand helpen. "Dit is geen wonderplan, maar het is om een aantal dringende noden in de ziekenhuizen, woonzorgcentra, huisartsenpraktijken en thuisverpleging op te lossen", besluit de minister.