Het "Failed Back Surgery Syndrome" (FBSS) wordt gedefinieerd als pijn in de rug of benen, die na één of meerdere rugoperaties aanhoudt of terugkeert. De meerderheid van de FBSS-patiënten krijgt fysiotherapie en/of orale medicatie om hun pijn te behandelen, maar uit studies en klinische ervaring is gebleken dat de toestand van veel van deze patiënten niet voldoende verbetert en dat aanvullende interventies nodig zijn.

Zegt Dr. Ann Ver Donck, diensthoofd van de Pijnkliniek AZ Sint-Jan, die vandaag bij de allereerste patiënt in deze studie een neurostimulator heeft ingeplant: "Innovatie in de pijntherapie is voor ons, pijntherapeuten, heel belangrijk. Om deze reden werken we graag mee aan dit soort gerandomiseerde studies. Het geeft ons de mogelijkheid om nieuwe technieken uit te proberen voor pijnproblemen, die we op geen enkele andere manier afdoende kunnen behandelen. Met deze studie hopen we een wetenschappelijk bewijs te verkrijgen voor behandeling van blijvende rugpijn na één of meerdere rugoperaties, door middel van een volledig geïmplanteerd stimulatiesysteem. Het voordeel van deze techniek is dat het geen medicatie betreft en er dus ook geen vervelende nevenwerkingen mee gepaard gaan. De ingreep op zich gebeurt onder lokale of algemene verdoving en is niet erg belastend voor de patiënt. Met enkele kleine insneden in de rug worden de elektroden goed vastgehecht zodat de kans op verschuiven minimaal wordt. Aan de implantatie van de batterij gaat een korte proeftijd vooraf met een uitwendige pulsgenerator, zodat arts en patiënt kunnen inschatten of deze therapie een goede oplossing kan bieden voor het pijnprobleem".

Tijdens deze studie wordt een groep patiënten die perifere zenuwstimulatie (Peripheral Nerve Simulation, PNS) krijgen terwijl zij een geoptimaliseerde medische behandeling blijven krijgen, vergeleken met een controlegroep die alleen een geoptimaliseerde medische behandeling krijgt. In totaal zullen een 400-tal patiënten op 35 locaties aan de studie deelnemen.

Pijnsignalen onderbreken

Bij PNS worden elektrische geleidingsdraden net onder de huid van de onderrug geïmplanteerd. Deze geleidingsdraden worden aangesloten op een stimulator die kleine elektrische pulsen afgeeft aan de zenuwen, waardoor de pijnsignalen die via het zenuwstelsel naar de hersenen gaan, worden onderbroken.

Medtronic heeft in mei 2011 de CE-goedkeuring gekregen voor het eerste volledig implanteerbare PNS-systeem met 16 contactpunten voor de behandeling van chronische rugpijn.

Het "Failed Back Surgery Syndrome" (FBSS) wordt gedefinieerd als pijn in de rug of benen, die na één of meerdere rugoperaties aanhoudt of terugkeert. De meerderheid van de FBSS-patiënten krijgt fysiotherapie en/of orale medicatie om hun pijn te behandelen, maar uit studies en klinische ervaring is gebleken dat de toestand van veel van deze patiënten niet voldoende verbetert en dat aanvullende interventies nodig zijn.Zegt Dr. Ann Ver Donck, diensthoofd van de Pijnkliniek AZ Sint-Jan, die vandaag bij de allereerste patiënt in deze studie een neurostimulator heeft ingeplant: "Innovatie in de pijntherapie is voor ons, pijntherapeuten, heel belangrijk. Om deze reden werken we graag mee aan dit soort gerandomiseerde studies. Het geeft ons de mogelijkheid om nieuwe technieken uit te proberen voor pijnproblemen, die we op geen enkele andere manier afdoende kunnen behandelen. Met deze studie hopen we een wetenschappelijk bewijs te verkrijgen voor behandeling van blijvende rugpijn na één of meerdere rugoperaties, door middel van een volledig geïmplanteerd stimulatiesysteem. Het voordeel van deze techniek is dat het geen medicatie betreft en er dus ook geen vervelende nevenwerkingen mee gepaard gaan. De ingreep op zich gebeurt onder lokale of algemene verdoving en is niet erg belastend voor de patiënt. Met enkele kleine insneden in de rug worden de elektroden goed vastgehecht zodat de kans op verschuiven minimaal wordt. Aan de implantatie van de batterij gaat een korte proeftijd vooraf met een uitwendige pulsgenerator, zodat arts en patiënt kunnen inschatten of deze therapie een goede oplossing kan bieden voor het pijnprobleem".Tijdens deze studie wordt een groep patiënten die perifere zenuwstimulatie (Peripheral Nerve Simulation, PNS) krijgen terwijl zij een geoptimaliseerde medische behandeling blijven krijgen, vergeleken met een controlegroep die alleen een geoptimaliseerde medische behandeling krijgt. In totaal zullen een 400-tal patiënten op 35 locaties aan de studie deelnemen. Bij PNS worden elektrische geleidingsdraden net onder de huid van de onderrug geïmplanteerd. Deze geleidingsdraden worden aangesloten op een stimulator die kleine elektrische pulsen afgeeft aan de zenuwen, waardoor de pijnsignalen die via het zenuwstelsel naar de hersenen gaan, worden onderbroken. Medtronic heeft in mei 2011 de CE-goedkeuring gekregen voor het eerste volledig implanteerbare PNS-systeem met 16 contactpunten voor de behandeling van chronische rugpijn.