Kransslagadervernauwing

Kransslagaderaandoeningen zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. In ons land is dit niet anders. De aandoening belemmert de doorstroom van zuurstofrijk bloed doorheen de slagaders naar het hart doordat deze vernauwd of afgesloten zijn door plaque. Deze plaque bestaat uit vet, cholesterol en andere afzettingen die zich ophopen op de binnenwand van de slagader. De gebieden waar de plaque zich ophoopt kunnen bovendien scheuren wat leidt tot bloedstolsels. Wanneer deze stolsels de bloedtoevoer blokkeren kan dit leiden tot pijn op de borst (angina pectoris) of een hartinfarct, of zelfs plotse dood tot gevolg hebben.

Behandeling

De plaatsing van een stent is tegenwoordig een veelvoorkomende ingreep voor de behandeling van kransslagaderaandoeningen. Tot nu toe gebeurde dat met blankmetalen stents of metalen stents die geneesmiddelen afgeven. Sedert 1 mei van dit jaar komt daar een derde optie bij: de biologisch oplosbare stent.

"De oplosbare stent is een duidelijke stap voorwaarts in de behandeling van kranslagadervernauwingen. We zijn dan ook verheugd dat we deze nieuwe technologie kunnen aanbieden aan een deel van onze patiënten," zei dr. De Bruyne van het Cardiovasculair Centrum Aalst. "In tegenstelling tot de metalen stent, lost deze nieuwe stent na verloop van tijd op nadat hij zijn werk heeft gedaan. Patiënten krijgen daardoor een slagader die vrij kan bewegen en uitzetten.Dit is onmogelijk bij een permanente metalen stent waarbij het bloedvat altijd 'gekooid' blijft. Gezien jaarlijks om en bij 25.000 patiënten in België behandeld worden met een stent, kan deze nieuwe methode een aantal belangrijke voordelen bieden in de strijd tegen hartziekten."

Voordelen

De biologisch oplosbare stent is de eerste in zijn soort. De langetermijnvoordelen kunnen significant zijn. De slagader wordt niet langer beperkt in zijn natuurlijke werking en bovendien kunnen toekomstige behandelingsopties uitgebreid worden. Waar een metalen stent niet altijd probleemloos toelaat om nieuwe scans te maken of een bypass uit te voeren wanneer noodzakelijk, zou dit met de biologisch oplosbare stent wel kunnen. Mogelijk kan ook de langdurige nabehandeling met medicijnen ter preventie van bloedstolsels dankzij deze aanpak teruggeschroefd worden.

Kransslagaderaandoeningen zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. In ons land is dit niet anders. De aandoening belemmert de doorstroom van zuurstofrijk bloed doorheen de slagaders naar het hart doordat deze vernauwd of afgesloten zijn door plaque. Deze plaque bestaat uit vet, cholesterol en andere afzettingen die zich ophopen op de binnenwand van de slagader. De gebieden waar de plaque zich ophoopt kunnen bovendien scheuren wat leidt tot bloedstolsels. Wanneer deze stolsels de bloedtoevoer blokkeren kan dit leiden tot pijn op de borst (angina pectoris) of een hartinfarct, of zelfs plotse dood tot gevolg hebben.De plaatsing van een stent is tegenwoordig een veelvoorkomende ingreep voor de behandeling van kransslagaderaandoeningen. Tot nu toe gebeurde dat met blankmetalen stents of metalen stents die geneesmiddelen afgeven. Sedert 1 mei van dit jaar komt daar een derde optie bij: de biologisch oplosbare stent."De oplosbare stent is een duidelijke stap voorwaarts in de behandeling van kranslagadervernauwingen. We zijn dan ook verheugd dat we deze nieuwe technologie kunnen aanbieden aan een deel van onze patiënten," zei dr. De Bruyne van het Cardiovasculair Centrum Aalst. "In tegenstelling tot de metalen stent, lost deze nieuwe stent na verloop van tijd op nadat hij zijn werk heeft gedaan. Patiënten krijgen daardoor een slagader die vrij kan bewegen en uitzetten.Dit is onmogelijk bij een permanente metalen stent waarbij het bloedvat altijd 'gekooid' blijft. Gezien jaarlijks om en bij 25.000 patiënten in België behandeld worden met een stent, kan deze nieuwe methode een aantal belangrijke voordelen bieden in de strijd tegen hartziekten."De biologisch oplosbare stent is de eerste in zijn soort. De langetermijnvoordelen kunnen significant zijn. De slagader wordt niet langer beperkt in zijn natuurlijke werking en bovendien kunnen toekomstige behandelingsopties uitgebreid worden. Waar een metalen stent niet altijd probleemloos toelaat om nieuwe scans te maken of een bypass uit te voeren wanneer noodzakelijk, zou dit met de biologisch oplosbare stent wel kunnen. Mogelijk kan ook de langdurige nabehandeling met medicijnen ter preventie van bloedstolsels dankzij deze aanpak teruggeschroefd worden.