Meer zelfzorg

Bij patiënten met chronische huidziekten zoals psoriasis en aangeboren eczeem (atopische dermatitis) is er in vele gevallen een psychosomatische oorzaak voor de aandoening. Ze lopen het risico om op de duur ontmoedigd te raken door hun ziekte, waardoor ze de nodige stress ondervinden en in een vicieuze cirkel belanden. Stressvolle momenten zorgen immers vaak voor opstoten.

Omdat stress niet echt medisch te behandelen is, zoeken chronisch zieken geregeld hun toevlucht tot het groeiende aanbod aan alternatieve therapieën. "Binnen onze afdeling merken wij dat de patiënt heel veel verantwoordelijkheid bij zijn arts legt. Nochtans heeft hij zelf heel wat mogelijkheden om voor zichzelf te zorgen. Ons programma wil daarom specifiek de capaciteit aan zelfzorg verhogen", zegt prof. dr. Jo Lambert, diensthoofd Dermatologie van het UZ Gent.

Langetermijntraject

Het zorgproject loopt over 20 weken en is opgebouwd rond 4 pijlers:

  • algemene infosessie over huidziekten (inzichten in specifieke aandoeningen per patiënt, verwacht verloop, behandelingsmogelijkheden, resultaten, enz.);
  • stressreductie (door aangeleerde technieken tegen psychiatrische stoornissen, mindfulness- of aandachtsmeditatie, verantwoord sporten en bewegen en yoga);
  • levensstijlfactoren (praktische richtlijnen voor een betere slaap, gezonde voeding, rook- en alcoholstop, huidverzorging en praktische filosofie);
  • feedbackconsultatie (individuele tweewegsevaluatie patiënt-begeleider(s) halverwege het programma, groepsevaluatie op het einde en terugkomdag na 6 maanden).

Het begeleidingsprogramma biedt plaats aan maximum 20 deelnemers. De reeks loopt van 25 november 2013 tot 15 mei 2014 in het UZ Gent. Klik hier om het programma te raadplegen. Inschrijven is mogelijk via dermatology@uzgent.be of tel. 09 240 22 98 (Dermatologie UZ Gent).

Bij patiënten met chronische huidziekten zoals psoriasis en aangeboren eczeem (atopische dermatitis) is er in vele gevallen een psychosomatische oorzaak voor de aandoening. Ze lopen het risico om op de duur ontmoedigd te raken door hun ziekte, waardoor ze de nodige stress ondervinden en in een vicieuze cirkel belanden. Stressvolle momenten zorgen immers vaak voor opstoten. Omdat stress niet echt medisch te behandelen is, zoeken chronisch zieken geregeld hun toevlucht tot het groeiende aanbod aan alternatieve therapieën. "Binnen onze afdeling merken wij dat de patiënt heel veel verantwoordelijkheid bij zijn arts legt. Nochtans heeft hij zelf heel wat mogelijkheden om voor zichzelf te zorgen. Ons programma wil daarom specifiek de capaciteit aan zelfzorg verhogen", zegt prof. dr. Jo Lambert, diensthoofd Dermatologie van het UZ Gent.Het zorgproject loopt over 20 weken en is opgebouwd rond 4 pijlers:Het begeleidingsprogramma biedt plaats aan maximum 20 deelnemers. De reeks loopt van 25 november 2013 tot 15 mei 2014 in het UZ Gent. Klik hier om het programma te raadplegen. Inschrijven is mogelijk via dermatology@uzgent.be of tel. 09 240 22 98 (Dermatologie UZ Gent).