Aspirine voor lange vliegreis heeft geen zin

De vakantie is in zicht. De reisapotheek wordt samengesteld. Maar er doen ook veel fabeltjes de ronde. Neem nu de courante vraag in de apotheek om een doosje acetylsalicylzuur om tromboses tijdens lange vliegreizen te vermijden. Nonsens!

Tennisster Kristen Flipkens kroop door het oog van de naald, maar ze moest wel het Fed Cup-duel met Japan afzeggen. Na een urenlange vliegreis bleek ze bloedklonters in de benen te hebben, met alle risico’s vandien. De reizende mens wordt de laatste jaren overspoeld met horrorverhalen van diepe veneuze tromboses (DVT, bloedklontertjes in diepgelegen aders) die het leven hebben geëist van verre vakantiegangers. Hét middeltje zou een simpel tabletje acetylsalicylzuur (aspirine is één van de gekendste merknamen van dit medicijn), zegt de volksmond. Alleen klopt dit niet, waarschuwt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) nog maar eens.

Dat een reiziger een groter risico loopt op bloedklontertjes in diepgelegen aders in de benen is een feit. Meerdere studies hebben aangetoond dat het risico hierop ongeveer drie keer hoger ligt bij vliegtuigpassagiers. Het gaat dan om vliegreizen die langer dan 8 uur duren of meer dan 5.000 km bedragen.

Risicopatiënten zijn mensen met een voorgeschiedenis van bloedklonters, recente operaties, kwaadaardige aandoeningen, ernstige zwaarlijvigheid, zwangerschap en trombofilie (afwijking in de bloedsamenstelling waardoor het bloed gemakkelijker stolt).

Het risico op diepe veneuze trombose is bovendien niet voorbehouden aan vliegtuigreizigers. Ook wie zeer lang met bus, trein of auto reist, loopt een verhoogd risico.

Niet bewezen

Een van de meest hardnekkige aanbevelingen, is het slikken van “een aspirientje” (acetylsalicylzuur). Acetylsalicylzuur heeft echter geen bewezen doeltreffendheid bij het voorkomen van de vorming van bloedklonters in diepgelegen aders (DVT) en is zelfs niet aan te raden.

Sommige maatregelen zoals regelmatig de benen bewegen, voldoende drinken en losse kledij dragen, kunnen genomen worden om dit risico te verminderen. Het is niet bewezen dat dehydratie, reizen in economy class en gebruik van alcoholische dranken het risico van DVT verder verhogen.

Bij patiënten met andere risicofactoren van DVT is het dragen van elastische steunkousen tot aan de knieën zeker aanbevolen.

Het preventief toedienen van een eenmalige dosis heparine met een laag moleculair gewicht(een specifiek antistollingsmiddel), 2 tot 6 uur voor vertrek, kan een beperkt gunstig effect hebben op het risico bloedklontertjes die geen klachten geven. Het BFCI vindt echter dat deze behandeling slechts overwogen mag worden bij patiënten met één of meerdere andere risicofactoren voor de vorming van bloedklonters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content