© iStock

App maakt epilepsie zichtbaar

Een op de zeven epilepsiepatiënten heeft absence-aanvallen. Ze zijn dan seconde- tot minutenlang compleet van de wereld. Een slimme app van een Belgisch bedrijf maakt die stille kortsluitingen zichtbaar.

Epilepsie is meer dan die grote aanvallen waarbij een epilepsiepatiënt schokkend op de grond belandt. Minder bekend zijn de absences, waarbij de hersenen als het ware op pauze gaan en de patiënt voor zich uit staart, zoals bij dagdromen. Op dat moment dringt er niets door, wat nogal eens tot misverstanden leidt. Om die momenten van afwezigheid voor de patiënt en zijn/haar omgeving zichtbaar te maken, ontwikkelde Tim Buckinx, wiens zoon met epilepsie kampt, Epihunter, een app die de hersengolven van een dunne hoofdband gebruikt om zo’n aanval te detecteren.

App maakt epilepsie zichtbaar

Zo werkt het

1 Een discrete hoofdband registreert de hersenactiviteit en stuurt die continu door naar de smartphone, die rechtop in een houder staat tegenover de persoon met epilepsie.

2 Registreert de app een aanval, dan doet die automatisch een lampje op de smartphone oplichten. Zo ziet de omgeving meteen dat bij de epilepsiepatiënt een stille aanval aan de gang is en kan die daar rekening mee houden.

3 De app kan de camera van de smartphone video-opnames laten maken van het gezicht van de patiënt. Ook de 30 seconden die zo’n aanval voorafgaan worden opgenomen, want net die fase kan belangrijke informatie opleveren om de behandeling te optimaliseren.

4 Een tweede app op de smartphone van de partner of ouder van de patiënt houdt een overzicht van alle aanvallen bij, zodat die bij een medische raadpleging kunnen worden getoond.

Meer weten? www.epihunter.com

Partner Content