© Getty Images/iStockphoto

Apotheker stelt vragen over uw cardiovasculair risico

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Komt u in de maand mei in de apotheek, dan kan de apotheker u kort een 5-tal vragen stellen om te zien in welke mate u uw eigen risicofactoren kent. Weet u het antwoord niet, dan kan u zelf beslissen of u uw arts hier bij een volgende gelegenheid voor raadpleegt.

Omega Pharma lanceert een sensibiliseringscampagne over cardiovasculaire risicofactoren, waaraan de Belgische Cardiologische Liga en de Algemene Pharmaceutische Bond hun steun hebben toegezegd.

Wat houden deze vragen concreet in?

Vragen die de apotheker u kan stellen zijn of u dagelijks rookt en voldoende aan lichaamsbeweging doet? Of u uw cholesterolgehalte, bloedsuikergehalte en bloeddruk kent? In de apotheken zullen posters en flyers aanwezig zijn, die de mensen aansporen om advies te vragen aan de apotheker.
Dr Freddy Van de Casseye, General Manager van de Belgische Cardiologische Liga : “Hart- en vaatziekten zijn verraderlijk. Ze komen voor in de slagaders als gevolg van het agressieve effect dat de risicofactoren op de slagaderwand hebben. Dit is een heel traag maar progressief proces. Regelmatige opsporing is dan ook zeer belangrijk omdat dit toelaat het risico op cardiovasculaire ziekten te kennen voordat deze zich voordoen. Het kan dan een trigger zijn om tijdig te reageren door zijn levensstijl aan te passen.

Risico’s beperken

In Belgie overlijden jaarlijks 31 000 mensen aan de gevolgen van hart- en vaataandoeningen. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door meerdere risicofactoren, die genetisch en/of omgevingsgebonden kunnen zijn. Sommige daarvan kunnen gecorrigeerd worden, zoals hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, tailleomtrek, te veel bloedsuiker, roken, te weinig lichaamsbeweging, ... De hoeksteen voor de preventie van hart-en vaataandoeningen is dan ook het beheersen van de bovengenoemde risicofactoren.
Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaak in België : nr. 1 bij de vrouwen en nr. 2 bij de mannen. 2 op 3 Belgen hebben een te hoog cholesterolgehalte. Maar 3 op 4 Belgen kennen hun cholesterolgehalte niet. 1 persoon op 5 heeft een te hoge bloeddruk. En 1 persoon op 2 weet niet dat hij diabetes heeft.
Deze factoren blijven vaak te weinig gediagnosticeerd omdat de patiënt geen of amper symptomen vertoont.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content