Alvleesklier, bijnieren, schildklier

Een reeks video’s over de werking van deze endocriene klieren en eventuele afwijkingen ervan.

De alvleesklier, bijnieren en schildklier scheiden hormonen af die een belangrijke rol spelen in de regeling van allerhande systemen in ons lichaam. Een gebrekkige werking van deze klieren leidt onder meer tot diabetes, hyperthyroïdie enz.

Alle video’s over de alvleesklier, bijnieren en schildklier

  • Corticosteroïden: Corticosteroïden zijn medicijnen die kunnen worden geïnhaleerd, oraal ingenomen, plaatselijk op de huid aangebracht of in een ader of onderhuids geïnjecteerd. Het zijn kunstmatig geproduceerde hormonen die sterk lijken op het natuurlijk hormoon dat door de bijnierschors wordt geproducceerd..
  • Diabetes: bij diabetes of suikerziekte bestaat er ofwel een tekort aan insuline of werkt de geproduceerde insuline niet zoals het hoort.
  • Diabetesmedicatie: als diabetes niet wordt behandeld, neemt het risico van hartziekte, beroerte, nierbeschadiging of blindheid toe. Het duurt langer voordat wonden zijn genezen, er kunnen huidaandoeningen ontstaan of voetproblemen, waarbij soms zelfs amputatie noodzakelijk is. Het goede nieuws is dat diabetes onder controle kan worden gehouden met een dieet, beweging en medicijnen.
  • Zwangerschapsdiabetes: ontwikkelt zich ongeveer rond week 24-28 van de zwangerschap bij vrouwen die voorheen geen diabetes hadden of die daarop niet zijn onderzocht voordat ze zwanger werden.
  • Aantasting van de ogen bij diabetes: bij diabeten kunnen de bloedvaten die het netvlies voeden schade oplopen. Door die beschadigingen kan zich diabetische retinopathie ontwikkelen.
  • Aantasting van de zenuwen bij diabetes: slechte regeling van de bloedglucosespiegel bij diabetes mellitus of suikerziekte kan verschillende vormen van zenuwbeschadiging veroorzaken.
  • Aantasting van de nieren bij diabetes: diabetesnefropathie is een vorm van nierfalen door aantasting van de haarvaten in de nieren als gevolg van de chronisch verhoogde suikerspiegel in het bloed.
  • Insulinetoediening: insuline kan op verschillende manieren worden toegediend, zoals met een injectiespuit, een injectiepen, een jet-injector of een insulinepomp.
  • Schildklieraandoening: soms kan de schildklier voor problemen zorgen door te veel of te weinig hormonen aan te maken.
  • Schildkliermedicatie: een te traag of te sterk werkende schildklier wordt met medicatie gecorrigeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content