20 tot 30% van de wereldbevolking lijdt aan één of andere vorm van allergische rinitis. In België gaat het om bijna 28,5% van de bevolking.
Allergische rinitis tast de levenskwaliteit aan, vermindert de prestaties op het werk of op school en doet de productiviteit dalen.
Deze aandoening kan seizoensgebonden zijn (hooikoorts) of zich het hele jaar door manifesteren bij allergie voor huisdieren of huisstofmijten. Bovendien is het risico op astma 8 keer hoger bij mensen die lijden aan allergische rinitis! Allergische rinitis wordt ook vaak in verband gebracht met andere kno-aandoeningen, zoals sinusitis, middenoorontsteking, nasale polypose en andere allergische aandoeningen (bv.
bindvliesontsteking).

De symptomen

 • Loopneus
 • Kriebelende neus
 • Voortdurend een verstopte neus
 • Niezen
 • Tranende ogen
 • Hoofdpijn
 • Een slechter reukvermogen
 • Slaapproblemen
 • Slaperigheid

De bronnen

 • Mijtachtigen
 • Pollen
 • Huisdieren
 • Schimmelsµ

Wie loopt meer risico?

Sommige personen zijn vatbaarder voor allergieën door een familiale aanleg. Het gaat om mensen bij wie het lichaam meer IgE's produceert (of immunoglobuline E, een antilichaam dat een belangrijke rol speelt bij allergische reacties) dan normaal. Ook omgevingsfactoren spelen een rol in het ontstaan van allergische aandoeningen. De precieze rol van de omgeving is niet bekend. Studies hebben wel uitgewezen dat een aantal factoren de risico's lijken te verhogen, zoals:

 • oppgroeien in een huis waar rokers wonen;
 • antibiotica gebruiken zonder goede reden;
 • blootgesteld worden aan mijten...

Jongens zijn vatbaarder voor allergieën dan meisjes, net als baby's met een laag geboortegewicht. Hoe dat precies komt, is nog niet geweten.

Nieuw hulpmiddel

Omdat het probleem stevige proporties aanneemt, heeft de Europese Unie gevraagd om de diagnostische en therapeutische hulpmiddelen voor deze aandoeningen uit te breiden. En dat is precies wat Allergy Track doet. Met de steun van de Europese federatie van verenigingen van patiënten met allergieën en luchtwegaandoeningen (EFA) ontwikkelde het farmaceutisch bedrijf Stallergenes, deze nieuwe app waarmee allergiepatiënten altijd en overal de

evolutie van hun ziekte kunnen monitoren en later deze informatie kunnen delen met hun arts.

Met Allergy Track kunt u:

 • een allergische periode melden en de intensiteit en de frequentie van de symptomen daarvan evalueren;
 • de impact van de allergische symptomen meten op het werk, op school en op je dagelijkse bezigheden door een officiële vragenlijst over allergieën in te vullen (vragenlijst over de productiviteit op het werk en de impact op het dagelijkse leven).
 • uw kalender raadplegen om de evolutie van je gezondheidstoestand te beoordelen en de resultaten te delen met je arts.

Allergy Track biedt ook de mogelijkheid om waarschuwingen te programmeren die u verwittigen bij aanvang van de verschillende pollenseizoenen en de verspreidingsperiode van de mijtachtigen. In de informatiefiches vinden allergiepatiënten verder tips om hun blootstelling aan de allergenen zo veel mogelijk te reduceren en hun symptomen beter onder controle te houden.

U kunt de Allergy Track-app downloaden via Apple Store en via Google Play.

20 tot 30% van de wereldbevolking lijdt aan één of andere vorm van allergische rinitis. In België gaat het om bijna 28,5% van de bevolking.Allergische rinitis tast de levenskwaliteit aan, vermindert de prestaties op het werk of op school en doet de productiviteit dalen. Deze aandoening kan seizoensgebonden zijn (hooikoorts) of zich het hele jaar door manifesteren bij allergie voor huisdieren of huisstofmijten. Bovendien is het risico op astma 8 keer hoger bij mensen die lijden aan allergische rinitis! Allergische rinitis wordt ook vaak in verband gebracht met andere kno-aandoeningen, zoals sinusitis, middenoorontsteking, nasale polypose en andere allergische aandoeningen (bv.bindvliesontsteking).Sommige personen zijn vatbaarder voor allergieën door een familiale aanleg. Het gaat om mensen bij wie het lichaam meer IgE's produceert (of immunoglobuline E, een antilichaam dat een belangrijke rol speelt bij allergische reacties) dan normaal. Ook omgevingsfactoren spelen een rol in het ontstaan van allergische aandoeningen. De precieze rol van de omgeving is niet bekend. Studies hebben wel uitgewezen dat een aantal factoren de risico's lijken te verhogen, zoals:Jongens zijn vatbaarder voor allergieën dan meisjes, net als baby's met een laag geboortegewicht. Hoe dat precies komt, is nog niet geweten.Omdat het probleem stevige proporties aanneemt, heeft de Europese Unie gevraagd om de diagnostische en therapeutische hulpmiddelen voor deze aandoeningen uit te breiden. En dat is precies wat Allergy Track doet. Met de steun van de Europese federatie van verenigingen van patiënten met allergieën en luchtwegaandoeningen (EFA) ontwikkelde het farmaceutisch bedrijf Stallergenes, deze nieuwe app waarmee allergiepatiënten altijd en overal deevolutie van hun ziekte kunnen monitoren en later deze informatie kunnen delen met hun arts.Met Allergy Track kunt u:Allergy Track biedt ook de mogelijkheid om waarschuwingen te programmeren die u verwittigen bij aanvang van de verschillende pollenseizoenen en de verspreidingsperiode van de mijtachtigen. In de informatiefiches vinden allergiepatiënten verder tips om hun blootstelling aan de allergenen zo veel mogelijk te reduceren en hun symptomen beter onder controle te houden. U kunt de Allergy Track-app downloaden via Apple Store en via Google Play.