Nikkelallergie is een contactallergie. Dat betekent dat je huid een allergische reactie vertoont als die in aanraking komt met producten waar nikkel in is verwerkt. De stof wordt dan van buitenaf in je huid opgenomen, waardoor je afweersysteem geactiveerd wordt. Daardoor krijg je jeuk, rode vlekken of eczeem.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van nikkelallergie zijn goedkope juwelen, voornamelijk oorbellen. Dat is vermoedelijk ook de reden waarom vooral vrouwen last hebben van nikkelallergie, en mannen veel minder.

Maar nikkel zit niet alleen in goedkope juwelen. Het is een metaal dat in zoveel producten en gebruiksvoorwerpen voorkomt, dat je elke dag wel met iets in aanraking komt dat de stof bevat. Brilmonturen bevatten bijvoorbeeld ook vaak nikkel, net als klinken, aluminium pannen en pannen van roestvrij staal. Ook metalen ovenschalen en schalen voor de microgolfoven bevatten nikkel, bestek van roestvrij staal of aluminium, batterijen, bh-sluitingen, riemen, ritsen, en ga zo maar door.

Wat je misschien niet zou verwachten, is dat nikkel ook in ons voedsel zit. Sowieso kan het in ons eten terechtkomen als we metalen pannen en keukengerei gebruiken, maar heel wat etenswaar bevat van nature ook al nikkel. Kraantjeswater bijvoorbeeld is nikkelhoudend, net als volkorenproducten, noten, pinda's, peulvruchten en sommige groenten. Ook cacao, chocolade en drop bevatten nikkel.

Symptomen

Mensen met nikkelallergie krijgen rode plekken op de plaats waar ze in contact zijn geweest met nikkel, ofwel jeuk tot zelfs eczeem. Als de allergie zich manifesteert nadat iemand nikkelhoudend voedsel heeft gegeten, krijgt die persoon doorgaans rode plekken rond de mond. In ernstigere gevallen kan hij last krijgen van eczeem in de mond en in de keel.

De symptomen duiken overigens niet altijd onmiddellijk op. Wanneer de allergie ontstaat door dingen waarmee je niet constant in aanraking komt, zoals bestek, klinken of geldmunten, dan kan de allergische reactie soms wel 48 uur op zich laten wachten. Als juwelen de oorzaak zijn, komt de allergische reactie doorgaans vrij snel.

Als je niet zeker bent van je allergie kan je voor een test naar de huisarts.

Voor altijd

Het kan goed zijn dat je al jaren goedkope oorbellen draagt zonder dat je er last van hebt, en dat je dan toch plotseling allergisch reageert. Hoe het komt dat je afweersysteem dan ineens in werking wordt gezet om een stof te elimineren die je al jaren verdraagt, is niet geweten. Wel is bekend dat je meer risico loopt om een allergische reactie te krijgen als je huid al geïrriteerd is, bijvoorbeeld door een open wonde of een kloofje.

En eens je de nikkelallergie hebt opgelopen, geraak je er helaas niet meer van af.


Behandeling

Dat wil evenwel niet zeggen dat je je allergie niet kan behandelen. Meestal verdwijnt de allergische reactie vanzelf als je de bron van nikkel verwijdert. Als de symptomen niet snel genoeg verdwijnen, kan een corticosteroïdenzalf soelaas brengen.

Nikkelallergie is een contactallergie. Dat betekent dat je huid een allergische reactie vertoont als die in aanraking komt met producten waar nikkel in is verwerkt. De stof wordt dan van buitenaf in je huid opgenomen, waardoor je afweersysteem geactiveerd wordt. Daardoor krijg je jeuk, rode vlekken of eczeem. De belangrijkste oorzaak van nikkelallergie zijn goedkope juwelen, voornamelijk oorbellen. Dat is vermoedelijk ook de reden waarom vooral vrouwen last hebben van nikkelallergie, en mannen veel minder. Maar nikkel zit niet alleen in goedkope juwelen. Het is een metaal dat in zoveel producten en gebruiksvoorwerpen voorkomt, dat je elke dag wel met iets in aanraking komt dat de stof bevat. Brilmonturen bevatten bijvoorbeeld ook vaak nikkel, net als klinken, aluminium pannen en pannen van roestvrij staal. Ook metalen ovenschalen en schalen voor de microgolfoven bevatten nikkel, bestek van roestvrij staal of aluminium, batterijen, bh-sluitingen, riemen, ritsen, en ga zo maar door. Wat je misschien niet zou verwachten, is dat nikkel ook in ons voedsel zit. Sowieso kan het in ons eten terechtkomen als we metalen pannen en keukengerei gebruiken, maar heel wat etenswaar bevat van nature ook al nikkel. Kraantjeswater bijvoorbeeld is nikkelhoudend, net als volkorenproducten, noten, pinda's, peulvruchten en sommige groenten. Ook cacao, chocolade en drop bevatten nikkel. Mensen met nikkelallergie krijgen rode plekken op de plaats waar ze in contact zijn geweest met nikkel, ofwel jeuk tot zelfs eczeem. Als de allergie zich manifesteert nadat iemand nikkelhoudend voedsel heeft gegeten, krijgt die persoon doorgaans rode plekken rond de mond. In ernstigere gevallen kan hij last krijgen van eczeem in de mond en in de keel. De symptomen duiken overigens niet altijd onmiddellijk op. Wanneer de allergie ontstaat door dingen waarmee je niet constant in aanraking komt, zoals bestek, klinken of geldmunten, dan kan de allergische reactie soms wel 48 uur op zich laten wachten. Als juwelen de oorzaak zijn, komt de allergische reactie doorgaans vrij snel. Als je niet zeker bent van je allergie kan je voor een test naar de huisarts. Het kan goed zijn dat je al jaren goedkope oorbellen draagt zonder dat je er last van hebt, en dat je dan toch plotseling allergisch reageert. Hoe het komt dat je afweersysteem dan ineens in werking wordt gezet om een stof te elimineren die je al jaren verdraagt, is niet geweten. Wel is bekend dat je meer risico loopt om een allergische reactie te krijgen als je huid al geïrriteerd is, bijvoorbeeld door een open wonde of een kloofje. En eens je de nikkelallergie hebt opgelopen, geraak je er helaas niet meer van af. Dat wil evenwel niet zeggen dat je je allergie niet kan behandelen. Meestal verdwijnt de allergische reactie vanzelf als je de bron van nikkel verwijdert. Als de symptomen niet snel genoeg verdwijnen, kan een corticosteroïdenzalf soelaas brengen.