Uit een onderzoek van Kom op tegen Kanker bleek anderhalf jaar geleden al dat in Vlaanderen elke dag 68.000 kinderen jonger dan 15 jaar in eigen huis in de tabaksrook zitten. De meeste ouders weten wel dat meeroken ongezond is, maar volgens het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) bestaan er nog altijd heel wat misverstanden over de schadelijkheid van passief roken in huis.

"Veel rokers denken bijvoorbeeld dat roken onder de dampkap of bij een open raam de schadelijke stoffen doet verdwijnen. Maar niets is minder waar", zegt Marjolijn Vos, projectmedewerker van VIGeZ. "De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich in je huis zonder dat je er iets van merkt."

"Kinderen die opgroeien in een rokerige omgeving hebben meer kans op astma, longontsteking en bronchitis. Ze krijgen ook vaker oorontsteking en andere gehoorproblemen. Baby's lopen bovendien een groter risico om te sterven aan wiegendood", klinkt het nog.

De actieweek van VIGeZ, de Vlaamse Logo's en de Vlaamse overheid moet de ouders daar nu over sensibiliseren. Tot en met vrijdag zullen tal van gemeenten, OCMW's, huisartsenpraktijken en apothekers de Vlamingen informeren via affiches, folders, wachtzaalpancartes, banners en artikels in magazines.

Kom op tegen Kanker ondersteunt de actieweek ook door er een herhaling van zijn campagne "Binnen roken is nooit oké" aan te koppelen. De reclamespots van die actie zullen nog tot zondag 27 november op tv te zien zijn.

Uit een onderzoek van Kom op tegen Kanker bleek anderhalf jaar geleden al dat in Vlaanderen elke dag 68.000 kinderen jonger dan 15 jaar in eigen huis in de tabaksrook zitten. De meeste ouders weten wel dat meeroken ongezond is, maar volgens het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) bestaan er nog altijd heel wat misverstanden over de schadelijkheid van passief roken in huis. "Veel rokers denken bijvoorbeeld dat roken onder de dampkap of bij een open raam de schadelijke stoffen doet verdwijnen. Maar niets is minder waar", zegt Marjolijn Vos, projectmedewerker van VIGeZ. "De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich in je huis zonder dat je er iets van merkt." "Kinderen die opgroeien in een rokerige omgeving hebben meer kans op astma, longontsteking en bronchitis. Ze krijgen ook vaker oorontsteking en andere gehoorproblemen. Baby's lopen bovendien een groter risico om te sterven aan wiegendood", klinkt het nog. De actieweek van VIGeZ, de Vlaamse Logo's en de Vlaamse overheid moet de ouders daar nu over sensibiliseren. Tot en met vrijdag zullen tal van gemeenten, OCMW's, huisartsenpraktijken en apothekers de Vlamingen informeren via affiches, folders, wachtzaalpancartes, banners en artikels in magazines. Kom op tegen Kanker ondersteunt de actieweek ook door er een herhaling van zijn campagne "Binnen roken is nooit oké" aan te koppelen. De reclamespots van die actie zullen nog tot zondag 27 november op tv te zien zijn.