Diabetes is geen probleem meer van alleen rijke landen. Volgens Margaret Chan, algemeen directeur van de WHO, is de ziekte aan een opmars bezig in landen met gemiddelde en kleinere inkomens. Diabetes treft wereldwijd 8,5 procent van de volwassen bevolking, of twee keer meer dan in 1980.

Alleen in 2012 stierven in de wereld 1,5 miljoen mensen aan de rechtstreekse gevolgen van diabetes, 80 procent van hen in landen met gemiddelde en kleinere inkomens. Daar kunnen veel mensen de geneesmiddelen nauwelijks betalen en wordt zeer laat of totaal geen diagnose gesteld van de ziekte. Bij 2,2 miljoen andere sterfgevallen in 2012 speelden een te hoge bloedsuikerwaarde of daarmee verbonden risico's zoals hartziektes een rol.

Zonder afdoende maatregelen zal diabetes de komende jaren tot steeds meer sterfgevallen leiden en tegen 2030 wereldwijd bij de zeven belangrijkste doodsoorzaken behoren, waarschuwt de WHO. De VN-organisatie roept de landen op meer in te zetten op preventie. Het is ook zaak de ziekte zo vlug mogelijk op te sporen.

Diabetes is een zware chronische ziekte die begint als de pancreas niet voldoende insuline (hormoon dat de concentratie van suiker in het bloed regelt) produceert of ons lichaam de insuline die het produceert niet correct gebruikt. Experts wijzen als oorzaken naar een ongezonde voeding, overgewicht en een gebrek aan beweging.

Diabetes is geen probleem meer van alleen rijke landen. Volgens Margaret Chan, algemeen directeur van de WHO, is de ziekte aan een opmars bezig in landen met gemiddelde en kleinere inkomens. Diabetes treft wereldwijd 8,5 procent van de volwassen bevolking, of twee keer meer dan in 1980. Alleen in 2012 stierven in de wereld 1,5 miljoen mensen aan de rechtstreekse gevolgen van diabetes, 80 procent van hen in landen met gemiddelde en kleinere inkomens. Daar kunnen veel mensen de geneesmiddelen nauwelijks betalen en wordt zeer laat of totaal geen diagnose gesteld van de ziekte. Bij 2,2 miljoen andere sterfgevallen in 2012 speelden een te hoge bloedsuikerwaarde of daarmee verbonden risico's zoals hartziektes een rol. Zonder afdoende maatregelen zal diabetes de komende jaren tot steeds meer sterfgevallen leiden en tegen 2030 wereldwijd bij de zeven belangrijkste doodsoorzaken behoren, waarschuwt de WHO. De VN-organisatie roept de landen op meer in te zetten op preventie. Het is ook zaak de ziekte zo vlug mogelijk op te sporen. Diabetes is een zware chronische ziekte die begint als de pancreas niet voldoende insuline (hormoon dat de concentratie van suiker in het bloed regelt) produceert of ons lichaam de insuline die het produceert niet correct gebruikt. Experts wijzen als oorzaken naar een ongezonde voeding, overgewicht en een gebrek aan beweging.