Met een Omnio-statuut hebben mensen recht op een grotere terugbetaling van onder meer doktersbezoek of medicatie, maar ook op andere voordelen, zoals op openbaar vervoer en stookolie. Het systeem werd in 2007 geïntroduceerd. In 2009 hadden 71.000 CM-leden dat statuut. Twee jaar later waren er al meer dan 82.000, of een toename van 15 procent. In heel België waren er dat in 2011 259.000, bijna een verdubbeling in vergelijking met 2008.

"Onze aanpak om mensen met een laag inkomen te informeren en op te sporen, werpt zijn vruchten af", zegt CM-voorzitter Marc Justaert. "Maar ook de daling van de koopkracht door de crisis speelt hier een rol." Het hoogste aandeel Omnio-gerechtigden woont in Brussel: 5,6 procent. Ook de andere grote steden kennen een hoog aandeel: in Luik gaat het om 2,6 procent en in Antwerpen 2,5 procent.

Om hun leden te kunnen geven waar ze recht op hebben, vraagt CM nu meer armslag. "We willen dat de belastingadministratie ons automatisch een signaal geeft welke mensen in aanmerking zouden komen. Dat zou ons toelaten om gericht mensen te contacteren voor verder onderzoek", zegt Justaert.

Met een Omnio-statuut hebben mensen recht op een grotere terugbetaling van onder meer doktersbezoek of medicatie, maar ook op andere voordelen, zoals op openbaar vervoer en stookolie. Het systeem werd in 2007 geïntroduceerd. In 2009 hadden 71.000 CM-leden dat statuut. Twee jaar later waren er al meer dan 82.000, of een toename van 15 procent. In heel België waren er dat in 2011 259.000, bijna een verdubbeling in vergelijking met 2008. "Onze aanpak om mensen met een laag inkomen te informeren en op te sporen, werpt zijn vruchten af", zegt CM-voorzitter Marc Justaert. "Maar ook de daling van de koopkracht door de crisis speelt hier een rol." Het hoogste aandeel Omnio-gerechtigden woont in Brussel: 5,6 procent. Ook de andere grote steden kennen een hoog aandeel: in Luik gaat het om 2,6 procent en in Antwerpen 2,5 procent. Om hun leden te kunnen geven waar ze recht op hebben, vraagt CM nu meer armslag. "We willen dat de belastingadministratie ons automatisch een signaal geeft welke mensen in aanmerking zouden komen. Dat zou ons toelaten om gericht mensen te contacteren voor verder onderzoek", zegt Justaert.