Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) ondervroeg vorig jaar bijna 11.000 inwoners van ons land over hun gezondheid. De resultaten van deze grootschalige enquête moeten politici helpen het gezondheidsbeleid bij te sturen.

In vergelijking met vorige enquêtes valt vooral de sterke stijging van psychische en emotionele problemen op. Een derde van de bevolking geeft psychische problemen aan: ze zijn gestresseerd, gespannen, verdrietig, gedeprimeerd of kunnen niet slapen vanwege de zorgen. Een op de tien mensen kampt met angststoornissen. Een op de vijf vrouwen gebruikt slaap- en kalmeringsmiddelen of antidepressiva. Bij de groep jonge vrouwen (15-24 jaar) is de stijging van de emotionele problemen het sterkst. Ontslagnemend federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) woonde de voorstelling van de resultaten bij. Ze noemde de toename van het aantal mensen met psychologische problemen verontrustend. "We moeten de inspanningen op dat terrein verderzetten", zei ze.

Hoewel acht op de tien Belgen aangeeft een goede gezondheid te hebben, blijkt een kwart van de bevolking te lijden aan een chronische aandoening. De sterkte stijgers onder die chronische aandoeningen zijn hoge bloeddruk, diabetes, artrose en schildklierlijden. Tegenover 1997 is het aantal diabeteslijders verdubbeld, een evolutie die deels te maken heeft met de vergrijzing. Ook de toename van artrose is deels te wijten aan de verouderende bevolking. Schildklierlijden komt in Brussel en Wallonië dubbel zoveel voor als zestien jaar geleden.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) ondervroeg vorig jaar bijna 11.000 inwoners van ons land over hun gezondheid. De resultaten van deze grootschalige enquête moeten politici helpen het gezondheidsbeleid bij te sturen. In vergelijking met vorige enquêtes valt vooral de sterke stijging van psychische en emotionele problemen op. Een derde van de bevolking geeft psychische problemen aan: ze zijn gestresseerd, gespannen, verdrietig, gedeprimeerd of kunnen niet slapen vanwege de zorgen. Een op de tien mensen kampt met angststoornissen. Een op de vijf vrouwen gebruikt slaap- en kalmeringsmiddelen of antidepressiva. Bij de groep jonge vrouwen (15-24 jaar) is de stijging van de emotionele problemen het sterkst. Ontslagnemend federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) woonde de voorstelling van de resultaten bij. Ze noemde de toename van het aantal mensen met psychologische problemen verontrustend. "We moeten de inspanningen op dat terrein verderzetten", zei ze. Hoewel acht op de tien Belgen aangeeft een goede gezondheid te hebben, blijkt een kwart van de bevolking te lijden aan een chronische aandoening. De sterkte stijgers onder die chronische aandoeningen zijn hoge bloeddruk, diabetes, artrose en schildklierlijden. Tegenover 1997 is het aantal diabeteslijders verdubbeld, een evolutie die deels te maken heeft met de vergrijzing. Ook de toename van artrose is deels te wijten aan de verouderende bevolking. Schildklierlijden komt in Brussel en Wallonië dubbel zoveel voor als zestien jaar geleden.