AZ Delta heeft met succes de eerste patiënten behandeld met een papierdun implantaat tegen ernstige migraine. De baanbrekende bio-elektronische folie, ontwikkeld door de Nederlandse startup Salvia BioElectronics, werd voor de tweede keer ter wereld geïmplanteerd en voor het eerst in Europa.

We voeren tegenwoordig steeds meer herhaalde bewegingen uit: van tennissen of golfen, langdurig computerwerk met een muis tot urenlang turen naar een smartphone of tablet. Niet gek dat we daardoor klachten kunnen krijgen aan armen, hoofd, nek en schouders. Acht veelvoorkomende klachten op een rij.

In Antwerpen is dinsdagochtend, vlakbij Park Spoor Noord, het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix officieel ingehuldigd in aanwezigheid van onder andere Vlaams minister-president Jan Jambon en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. ZNA Cadix verwacht jaarlijks zowat 200.000 patiënten.

Luizen zijn vervelende parasieten en eens je ze hebt, verdwijnen ze niet vanzelf, maar blijven ze zich verder voortplanten. Behandelen is dus een must! Sinds kort is er een nieuwe veelbelovende methode op de markt die deze ongenode 'hoofdgasten' efficiënt een kopje kleiner maakt.

Op de dag van de seksuele gezondheid lanceert Sensoa voor het eerst een groot onderzoek naar het condoomgebruik van de Vlamingen. Het onderzoek moet helpen informatie over condooms meer op maat van mogelijke gebruikers te formuleren en is daarom noodzakelijk voor preventiewerk, zegt het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

In de toekomst zullen praktijkassistenten artsen kunnen ondersteunen, zodat zij zich meer op de zorg voor de patiënten kunnen toeleggen. De federale regering heeft het profiel van de nieuwe functie vrijdag goedgekeurd. In het najaar van 2024 starten de opleidingen en die duren anderhalf jaar.

Actief met MS is het nieuwe thema voor de jaarlijkse campagne waarmee MS-Liga Vlaanderen aandacht vraagt voor de impact van deze ziekte op de tewerkstelling. Doordat multiple sclerose zoveel uiteenlopende klachten kan geven, zijn ook de verhalen van patiënten enorm divers.