© GETTY IMAGES

7 vragen over de teleconsultatie

Door de coronacrisis hebben medische raadplegingen op afstand, via de telefoon of video, massaal ingang gevonden. Een beknopte en praktische handleiding.

1 Telefonisch of via video?

De meeste raadplegingen op af-stand gebeuren vandaag telefonisch. Uit een intermutualistische enquête rond raadplegingen op afstand (rapport van 18 september 2020) blijkt dat 95% van de patiënten die tijdens de lockdown op afstand een dokter raadpleegden, dat deed via de telefoon. Bij de overige 5% ging het om videoconsultaties. Video geniet de voorkeur wanneer je op afstand een psycholoog of psychiater moet raadplegen, omdat fysieke interactie – gelaatsuitdrukking, lichaamstaal...- dan erg belangrijk is.

Wellicht zullen die videoconsultaties geleidelijk aan ook een veralgemeende ingang vinden naarmate meer patiënten en zorgverleners beter uitgerust en beter voorbereid zijn voor deze vorm van raadpleging.

Beelden zijn uiteraard ook erg nuttig wanneer je als patiënt op afstand een specialist zoals een dermatoloog raadpleegt, want dan kan je arts de symptomen zien. En in het kader van de pandemie worden ook videoconferenties ingezet bij de longrevalidatie die sommige patiënten na een ziekenhuis- opname door corona moeten volgen. Verder kunnen kinesitherapeuten via dit systeem toezicht houden op patiënten die oefeningen verrichten.

2 Zal de teleconsultatie de klassieke raadpleging vervangen?

Consultaties op afstand zijn een extra instrument, ze gaan het klassieke doktersbezoek dus niet vervangen. Lange tijd waren zorgverleners ook terughoudend, maar door de coronacrisis werd het systeem versneld uitgerold. Toch kan niets het menselijke contact, een lichamelijk onderzoek en een ge-sprek onder vier ogen vervangen. Een raadpleging op afstand biedt wel uitkomst voor als je je moeilijk kan verplaatsen, een nieuw voorschrift nodig hebt, besmettelijk bent, enz.

3 Moet je de arts al echt hebben ontmoet voor je hem/haar op afstand kan raadplegen?

Wanneer je een dokter op afstand raadpleegt, gaat het meestal om een zorgverlener die je al goed kent: je huisarts, psychiater,.... Wat niet weg-neemt dat je huisarts je in bepaalde omstandigheden voor een teleconsultatie kan doorverwijzen naar een specialist die je nog nooit hebt ontmoet.

4 Bij welke problemen is een consultatie op afstand aangewezen?

Teleconsultaties zijn vooral nuttig als de arts de patiënt moet aansturen. Je arts zegt je dan wat je moet doen – thuisblijven, je laten testen, bloed laten prikken, een bepaald geneesmiddel halen in de apotheek. En het is ook handig als je moet vragen of een live raadpleging noodzakelijk is. Verder is een raadpleging op afstand eveneens nuttig wanneer je een chronische ziekte hebt die je arts moet opvolgen.

5 Hoe bereid je je voor op deze raadpleging?

Net zoals voor een doktersbezoek, zet je best eerst in gedachten (of op papier) alles op een rijtje wat je je arts wil vertellen: de symptomen beschrij-ven, om uitleg vragen, een voorschrift vragen, enz. Zorg dat je tijdens de raadpleging op afstand niet wordt gestoord: zoek een rustige plek op. Tijdens de lockdown gingen sommige patiënten zelfs in de tuin of in hun auto zitten.

Ga je videobellen met de dokter? Besteed dan ook wat aandacht aan de achtergrond: misschien is de kamer erg rommelig of kunnen er persoonlijke spullen in beeld komen die je in verlegenheid kunnen brengen. Check ook ruim vooraf of je er in slaagt om in te loggen op het platform dat je arts heeft opgegeven: misschien moet je eerst updates installeren en vaak heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om in te loggen. Controleer ook altijd of de microfoon en de luidspreker van je computer, tablet of telefoon het doen. En wil je het gesprek min of meer vertrouwelijk houden ten aanzien van je huisgenoten, dan kan je een headset (hoofdtelefoon met microfoon) gebruiken.

6 Hoelang duurt een raadpleging op afstand?

Dat varieert sterk naargelang de aard van de raadpleging: van tien minuten bij de huisarts, tot een uur bij een psycholoog of psychiater.

7 Hoeveel kost een consultatie op afstand?

Bij het begin van de lockdown heeft de regering beslist om de raadpleging op afstand met de huisarts recht- streeks met het ziekenfonds te regelen. Je arts krijgt 20 euro voor een teleconsultatie. Heb je symptomen die kunnen wijzen op een Covid-19- infectie, ben je een chronische patiënt of behoor je tot een risicogroep, dan hoef je niets te betalen. Een aantal specialisten – psychiater, oncoloog... – kan onder dezelfde voorwaarden op afstand worden geraadpleegd.

Voor een teleconsultatie met een eerstelijnspsycholoog betaal je 11,20 euro remgeld (of 4 euro als je verhoogde tegemoetkoming geniet). Dat bedrag regel je via een overschrijving. Een geneesmiddelenvoorschrift vernieuwen is strikt genomen geen teleconsultatie: wanneer je arts je via e-mail een voorschrift stuurt, mag hij/zij daar 4,01 euro voor aanrekenen, als patiënt betaal je niets.

Partner Content