© ISTOCK

7 hightech slaaphulpmiddelen

Als vlot indommelen of doorslapen niet lukt, kan technologie misschien redding bieden. Het aantal hulpjes dat onze nachtrust meet, coacht, bevordert en zelfs verdiept is in geen tijd geëxplodeerd.

1 Ademhalingsapps

Wat is het? Ritmisch buikademen met je schouders laag kan je lichaam en geest tot rust brengen. Eenvoudige ademhalingsbegeleiders – zoals Paced breathing (smartphone), Respiroguide pro (iPhone) of EZ air (pc) -, die visueel aangeven wanneer je moet in- en uitademen, loodsen je naar het juiste tempo.

Hoe werkt het? “Idealiter doe je dit drie keer zes minuten overdag en één keer zes minuten net voor het slapengaan. Ben je gevoelig voor blauw licht, dan breng je best een filterapp aan of verlaag je de lichtintensiteit van je smartphonescherm”, legt hartcoherentietherapeut Katrien Geeraerts uit.

Wat zegt de expert? “Door zes keer per minuut te ademen – vier seconden in en zes seconden uit – wordt je hartritme regelmatig. Deze ademhalingsoefening geeft je brein het signaal dat alles onder controle is. Zo breng je ook je autonoom zenuwstelsel in balans en word je hartcoherent. Dan beland je in rustmodus, klaar voor dromenland.” Hou je niet van digitale hulpjes, dan kan je ook ritmisch ademen door te tellen. “Je telt 21, 22, 23 bij het inademen, je houdt even pauze op 24 en je ademt uit met 25, 26, 27, 28, 29, 30. Door rustig te tellen met langere cijfers kom je uit bij één seconde teltijd. Het tellen voorkomt ook dat je begint te piekeren. Je kan gelijktijdig je vingertoppen aanraken, wat je extra ontspant.”

2 De hoofdband

Wat is het? De Smartsleep van Philips is een hoofdband met twee ingebouwde sensoren (op het voorhoofd en achter het oor) die de slaapkwaliteit van slechte slapers wil verbeteren.

De Smartsleep hoofdband met ingebouwde sensoren.
De Smartsleep hoofdband met ingebouwde sensoren.

Hoe werkt het? De sensoren bepalen continu in welke slaapfase je je bevindt. Detecteren ze diepe slaap, dan reageren ze daarop via subtiele zachte geluidsgolven, die de langzame golven in je hersenen stimuleren. Diepe slaap zorgt voor het beste herstel. Door deze slaapfase te verlengen, zal je beter uitgerust ontwaken, ook wanneer je minder slaapt. In de VS is het toestel al op de markt. In ons land komt het er ook aan.

Wat zegt de expert? Prof. Johan Verbraecken, longarts en slaapexpert van het UZA slaaplab: “De studies zijn correct uitgevoerd en geven aan dat dit mechanisme effectief werkt en diepe slaap bevordert. Maar we weten niets over de gevolgen op lange termijn en de veiligheid. Tenslotte grijpen deze sensoren in op je brein, wat toch enige voorzichtigheid vereist. Een langetermijnstudie staat helaas nog niet in de steigers.”

3 De lichtmetronoom

Wat is het? Dodow is een klein toestel dat na een druk op de knop licht geeft op je plafond.

Hoe werkt het? De lichtsterkte wordt sterker en zwakker volgens een bepaald patroon. Door op dat zich steeds herhalende ritme zes keer per minuut in en uit te ademen, ga je je ontspannen voelen en word je slaperig. Je kan de metronoom zo instellen dat hij gedurende 8 tot 20 minuten licht geeft. Word je te vroeg wakker, dan kan je hem opnieuw gebruiken.

Wat zegt de expert? Proefpersonen reageren erg uiteenlopend. Sommige vinden het een ideaal slaapmutsje, andere vooral lichtgevoelige mensen worden er eerder nerveus van.

4 De slaaprobot

Wat is het? Denk niet aan een typische robot maar aan een zacht kussen of een knuffel voor in bed. Hij werd ontwikkeld door roboticastudenten en ontworpen door een beddenfabrikant. Dit toestel wil je vlotter laten indommelen en langer doen doorslapen. De Somnox-robot kan je programmeren via een app op je smartphone en wordt binnenkort in de winkel verwacht.

De Somnoxslaaprobot lijkt meer op een knuffel.
De Somnoxslaaprobot lijkt meer op een knuffel.

Hoe werkt het? Deze robot neem je in je armen en ademt met je mee. Je synchroniseert je eigen ritme met dat van de robotknuffel, waardoor je ademhaling naar een rustiger tempo afzakt. Het apparaat is in staat om te registreren in welke slaapfase je je bevindt en stemt zijn ademhalingsritme daarop af. Hij kan ook andere geluiden maken, zoals een hartslag of een slaapliedje, en kan zelfs zacht pulseren en licht geven. De volgende ochtend kan je via de app aflezen hoe je geslapen hebt. Belangrijk nadeel: het prijskaartje van 549 euro.

Wat zegt de expert? Professor dokter Johan Verbraecken (UZA): “De robot zorgt voor wat geborgenheid en kan je inderdaad rustiger laten ademen, wat de slaap bevordert. Maar veel onderzoek is er niet naar gebeurd en voor een gadget is de prijs erg hoog.”

5 De intelligente matrashoes

Wat is het? De Luna-matrasovertrek warmt zelfstandig op en koelt weer af, naargelang de slaapfase waarin je je bevindt.

Hoe werkt het? De hoes is verbonden met een app op je smartphone. Via sensoren meet deze slimme matras onder meer je hartritme, ademhaling en de temperatuur van je bed en houdt de app je slaappatroon bij. Zo zal de matras – indien nodig – automatisch voorverwarmen net voor bedtijd, zodat je bij de ideale temperatuur vlotter indommelt. Tijdens het slapen kan de temperatuur worden bijgesteld naargelang de slaapfase. Partners met een verschillende warmtebehoefte kunnen de matras anders instellen.

Wat zegt de expert? Prof. Verbraecken: “Een aangepaste temperatuur heeft zeker invloed op de kwaliteit van je slaap. Inslapen lukt beter bij een iets koelere temperatuur, terwijl de diepe slaapfase baat heeft bij meer warmte. Blijft natuurlijk de vraag hoe nauwgezet de sensoren je slaappatroon kunnen meten. Dat blijft erg complex. In slaaplabs komt daar erg veel meetapparatuur bij kijken.”

6 De slaap- en waakwekker

Wat is het? De Aura combineert een onderlegmatras met sensoren, een lichtwekker en een app op je smartphone, die onderling verbonden zijn.

De Aura koppelt een matras met sensoren aan een lichtwekker en een app.
De Aura koppelt een matras met sensoren aan een lichtwekker en een app.

Hoe werkt het? De ondermatras registreert je hartritme, ademhaling en bewegingen en leidt daaruit af in welke slaapfase je je bevindt. Op basis daarvan haalt de wekker je via het ochtendlicht op het meest geschikte moment – een lichte slaapfase – uit dromenland. Deze technologie gebaseerd op astronautenonderzoek wordt ook ingezet om je te doen inslapen door via een andere lichtkleur de aanmaak van melatonine te stimuleren.

Wat zegt de expert? Prof. Verbraecken: “Je kan veel frisser en vlotter aan je dag beginnen wanneer je op het goede moment en zeker niet tijdens je droomslaap wordt wakker gemaakt. Tijdens de droomslaap is je spiertonus zwakker waardoor het langer duurt voor je in actie kan schieten. Ook aansluitend op je diepe slaap word je beter niet gewekt.”

7 Het warme hoofdkussen

Wat is het? Het Moona-oplegkussen bevat een waterstroom die automatisch opwarmt wanneer je hoofd daar meer nood aan heeft tijdens je slaap. Het is verbonden met een app en een waterreservoir annex wekker die de waterverwarming aanstuurt vanop je nachtkastje.

Het Moona-kussen met waterstroom en wekker.
Het Moona-kussen met waterstroom en wekker.

Hoe werkt het? Sensoren in het oplegkussen registreren je slaapfase, zenden die informatie naar het waterreservoir, dat aan de hand van die gegevens de verwarming regelt. Maar het kussen kan meer. De foam in het kussen past zich ook aan de vorm van je hoofd aan en laat je ’s morgens zacht ontwaken door langzaam op te warmen.

Wat zegt de expert? Prof. Verbraecken: “Ik weet niet of het zin heeft om alleen het hoofd te verwarmen? Zoiets kan immers ook averechts werken.”

Partner Content