1. Tussendoortjes beperkt u best tot drie keer per dag. Tussen de hoofdmaaltijden in. Idealiter plant u er een in de voormiddag, een in de namiddag en een 's avonds. Wie tussendoortjes afschaft, riskeert met al te grote honger aan tafel te schuiven, wat kan leiden tot teveel eten.
 2. Een tussendoortje is geen volwaardig maal en mag ook geen hoofdmaaltijd vervangen. Beperk dus de porties. Ga voor een snack die niet alleen calorieën maar die vooral nuttige voedingsstoffen aanlevert (zoals vitaminen, vezels, ...)
 3. Geef zoveel mogelijk de voorkeur aan gezonde tussendoortjes zoals fruit, groenten of melkproducten. Van rauwe groenten mag u quasi onbeperkt smullen. Gaat u voor een stuk fruit, beperk de portie dan tot de grootte van uw handpalm. Goede 'melksnacks' zijn magere yoghurt, platte kaas of een glas halfvollle melk. Soya kan ook maar let erop dat u ook hier de ongezoete variant neemt.
 4. Toch meer trek in een koekje? De eerste keuze van diëtisten zijn koekjes die minder dan 150 calorieën per portie bevatten. Check de verpakking. De betere knabbels bevatten meer dan 2 gram vezels per 100 gram en minder dan 15 gram vet per 100 gram. Vezels zorgen voor een vlotte vertering en bovendien geven ze een langer gevoel van verzadiging.
 5. Vindt u hier uw gading niet in, dan zijn er ook 'tweede keuze' koeken. Let er hierbij op dat een portie de kaap van 200 calorieën niet overschrijdt en dat een koekje maximum 20 gram vet per 100 gram bevat.
 6. Voorbeelden van slimme snacks:
 • een plak peperkoek
 • een rijst- of maïswafel
 • een volkoren koek, zonder chocolade
 • een muesli- of crueslireep
 • eierkoek
 • volkoren boterham met mager beleg

Liever hartig?

 • een instant soepje of een kop verse soep (maar zonder vette bouillon) eventueel met soepstengels of droge stokjes
 • augurken, eventueel met stukje mager vlees
 • pekelharing

Liever zoeter?

 • magere yoghurt met fruit en zoetstof of beetje siroop
 • een volkoren boterham besmeerd met confituur of fruitsiroop

Maximum 4 koffielepels suiker per dag

Voor zoetekauwen en andere liefhebbers van dessertgenot, zijn er nieuwe richtlijnen klaar over het gebruik van suiker.
Voor vrouwen: maximum 4 koffielepels suiker per dag (of 25 gram)
Voor mannen: maximum 6 koffielepels (of 37 gram)
Hieronder vallen ook alle enkelvoudige suikers die worden toegevoegd aan fruitsappen en voedingsmiddelen. Suikers die van nature in voeding aanwezig zijn zoals in fruit, tellen niet mee.

Met dank aan diëtiste Evy Weynants, UZ Leuven

Voor zoetekauwen en andere liefhebbers van dessertgenot, zijn er nieuwe richtlijnen klaar over het gebruik van suiker.Voor vrouwen: maximum 4 koffielepels suiker per dag (of 25 gram)Voor mannen: maximum 6 koffielepels (of 37 gram)Hieronder vallen ook alle enkelvoudige suikers die worden toegevoegd aan fruitsappen en voedingsmiddelen. Suikers die van nature in voeding aanwezig zijn zoals in fruit, tellen niet mee.Met dank aan diëtiste Evy Weynants, UZ Leuven