Te weinig eten

Bent u veel minder gaan eten? Wie ineens erg weinig gaat eten, zet zijn lichaam in de 'spaarstand'. Op korte termijn verliest u er gewicht door, maar uw lichaam wordt erg zuinig met de beschikbare energie. Gaat u daarna weer gewoon eten dan komt u meteen flink aan. Zo ontstaat het bekende jojo-effect. De kans dat u uiteindelijk meer weegt dan toen u begon met afvallen is groot. Afvallen is een kwestie van blijven eten, maar wel op een slimme en gezonde manier.

Te weinig drinken

Er zijn mensen die denken dat het drinken van een paar liter water per dag bijdraagt aan snel afvallen. Maar dat is een fabel. Natuurlijk moet u wel voldoende drinken. Sommige mensen verwarren een hongergevoel met dorst. Door voldoende te drinken heeft u een 'voller' gevoel en zal u minder snel naar een snack of tussendoortje grijpen. Het is natuurlijk wel van belang om water of thee te drinken in plaats van calorierijke dranken als frisdrank, wijn of bier.

Te weinig nachtrust

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben het laten zien: te weinig slaap en onrustige nachten leveren indirect een bijdrage aan gewichtstoename. Een slaaptekort verstoort de hormonen die betrokken zijn bij de stofwisseling, met als resultaat dat u overdag meer trek heeft.

Te weinig vet

Veel mensen die proberen af te vallen, stoppen met het nemen van vet. Maar een mager dieet waaruit alle vetten zijn verdwenen is niet gezond. Het lichaam heeft goede vetten juist nodig om er bepaalde vitaminen en hormonen van te kunnen maken. Verzadigde vetten, oftewel de 'slechte' vetten uit bijvoorbeeld koekjes, kunt u missen, maar goede onverzadigde vetten uit vis, avocado's en noten helpen om gezond te blijven.

Te weinig bewegen

Hoe meer u beweegt, hoe beter. Dat dagelijks sporten helpt bij het afvallen, is geen nieuws. Zelfs een half uur wandelen is al heel goed. Als u begint met sporten, wordt u vaak eerst wat zwaarder. Spierweefsel is namelijk zwaarder dan vet. Focus u daarom niet te veel op de weegschaal en uw gewicht, maar meet uw middelomtrek en buikomvang. Het kan maar zo dat de buikomvang afneemt, terwijl u hetzelfde of meer weegt.

Bent u veel minder gaan eten? Wie ineens erg weinig gaat eten, zet zijn lichaam in de 'spaarstand'. Op korte termijn verliest u er gewicht door, maar uw lichaam wordt erg zuinig met de beschikbare energie. Gaat u daarna weer gewoon eten dan komt u meteen flink aan. Zo ontstaat het bekende jojo-effect. De kans dat u uiteindelijk meer weegt dan toen u begon met afvallen is groot. Afvallen is een kwestie van blijven eten, maar wel op een slimme en gezonde manier.Er zijn mensen die denken dat het drinken van een paar liter water per dag bijdraagt aan snel afvallen. Maar dat is een fabel. Natuurlijk moet u wel voldoende drinken. Sommige mensen verwarren een hongergevoel met dorst. Door voldoende te drinken heeft u een 'voller' gevoel en zal u minder snel naar een snack of tussendoortje grijpen. Het is natuurlijk wel van belang om water of thee te drinken in plaats van calorierijke dranken als frisdrank, wijn of bier.Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben het laten zien: te weinig slaap en onrustige nachten leveren indirect een bijdrage aan gewichtstoename. Een slaaptekort verstoort de hormonen die betrokken zijn bij de stofwisseling, met als resultaat dat u overdag meer trek heeft.Veel mensen die proberen af te vallen, stoppen met het nemen van vet. Maar een mager dieet waaruit alle vetten zijn verdwenen is niet gezond. Het lichaam heeft goede vetten juist nodig om er bepaalde vitaminen en hormonen van te kunnen maken. Verzadigde vetten, oftewel de 'slechte' vetten uit bijvoorbeeld koekjes, kunt u missen, maar goede onverzadigde vetten uit vis, avocado's en noten helpen om gezond te blijven.Hoe meer u beweegt, hoe beter. Dat dagelijks sporten helpt bij het afvallen, is geen nieuws. Zelfs een half uur wandelen is al heel goed. Als u begint met sporten, wordt u vaak eerst wat zwaarder. Spierweefsel is namelijk zwaarder dan vet. Focus u daarom niet te veel op de weegschaal en uw gewicht, maar meet uw middelomtrek en buikomvang. Het kan maar zo dat de buikomvang afneemt, terwijl u hetzelfde of meer weegt.