3 misverstanden over het feestmenu

Nee, door de culinaire genoegens van de eindejaarsfeesten kom je geen vijf kilo bij!

1 Waarom de eindejaarsfeesten je niet doen verdikken

Dat je tijdens de feesten makkelijk een paar kilo’s bijkomt, is eigenlijk een fabel. Voor zo’n gewichtstoename is een lange periode nodig. Als je verdikt, heeft dat meer te maken met wat je eet tussen Nieuwjaar en Kerstmis dan tussen Kerstmis en Nieuwjaar! Zit het snor met je dagelijkse eetgewoonten, dan zal de overdaad van de eindejaarsfeesten geen blijvend effect op je gewicht hebben. Laat je dus maar gaan, zonder je daarom vol te proppen. En neem vooral de tijd om van elk gerecht te genieten.

2 Waarom je geen maaltijd moet overslaan net voor het feest

Ben je van plan om, met het oog op de overdaad aan tafel, vooraf weinig of zelfs niet te eten om je maag te ontlasten? Slecht idee! Je stapt met een hongergevoel op het gevaarlijkste moment van het feest af: het aperitief! Je slaat impulsief aan het knabbelen en het eerste glaasje alcohol zorgt voor een extra boost (zeker als je eerst de buikriem hebt aangehaald). Eet die dag dus zoals je altijd doet. Of beter nog: drink net voor het feest begint een kommetje soep. Zo voorkom je dat je je op de chips stort, maar hou je toch genoeg eetlust over voor wat volgt.

3 Waarom een gezonde feestdis geen trieste bedoening is

Een wortel heeft niets feestelijks. Maar je kan ook een gezond en mooi feestmaal samenstellen, zonder voor asceet of vrek te worden versleten. Een maaltijd waardoor je gasten niet sloom en zwetend van tafel gaan.

Serveer bij het aperitief gerechtjes in verrines en lepeltjes. Ga er met mondjesmaat mee rond, eerder dan een overvloed aan aperitiefhapjes binnen ieders bereik te zetten. Met deze formule zet je je eten mooi in de kijker (je eet ook met je ogen!) én vermijd je impulsief geknabbel. Zet je toch liever iets op tafel? Kies dan voor rauwkost, guacamole...

Je kan tal van recepten bedenken met feestelijke ingrediënten én een interessante voedingswaarde, en er de uitgelezen garnituur bij serveren: zeevruchten, schaaldieren, licht gevogelte (behalve kapoen, die vetter is). Ga je zelf in de keuken aan de slag, speel dan met texturen en smaken: een soep als voorgerecht oogt gesofisticeerder dan een espuma met een stukje rauwe ham uit de oven.

Wil je eindigen met een kaasschotel die makkelijk verteert? Kies dan geiten- of schapenkaas in plaats van zachte koemelkkazen en schimmelkazen, die extreem vet zijn.

Met dank aan Serge Pieters, professor dieetleer, Institut Paul Lambin.

Partner Content