© BELGA

25 jaar hoop en solidariteit met Kom op tegen Kanker

De bekendste liefdadigheidsactie van het land is 25 jaar jong. Om dat te vieren pakt de organisatie uit met een nieuwe website, verse toekomstplannen en een kunstexpo.

Vandaag is praten over een ziekte als kanker helemaal ingeburgerd. Dat was een kwarteeuw geleden helemaal anders, herinnert Kathy Lindekens zich. De voormalige televisiecoryfee, die haar beide ouders verloor aan de ziekte, was de initiatiefneemster van de eerste benefietavond tegen kanker. Die eenmalige actie is intussen uitgegroeid tot een blijvende organisatie.

Kom op tegen Kanker verbrak het stilzwijgen over de ziekte, onder meer door een aantal spraakmakende campagnes waarin ook Bekende Vlamingen openlijk spraken over hun eigen ervaringen. Daarnaast was de organisatie op tal van terreinen een voorloper. Zoals de introductie van de palliatieve zorg, kinderoncologie en thuiszorg voor kankerpatiënten. Veel aandacht gaat de jongste jaren ook uit naar het comfort tijdens de behandeling. Daarbij spelen ook de zorgvrijwilligers een voorname rol.

Luisterend oor

Apotheker Akke Vandeputte is al acht jaar aan de slag als zorgvrijwilliger bij de patiëntenvereniging Alegria in Turnhout. “De eerste jaren was ik actief als vrijwilliger in het inloophuis van de Vlaamse Liga tegen Kanker. Toen die enkele jaren terug de deuren sloten, hebben we hier beslist om er zelf mee door te gaan. Met de vzw Alegria organiseren we tal van activiteiten zoals verwenmomenten met massages, gelaatsverzorgingen maar ook natuurwandelingen of praatmomenten. Het aanbod is erg uitgebreid voor onze gasten. We spreken bewust niet over patiënten. Samen met andere vrijwilligers ben ik ook regelmatig aan de slag in de dagkliniek waar kankerbehandelingen worden gegeven. We stellen ons aan de mensen daar voor, helpen met soep uitdelen en bieden een luisterend oor aan. In het begin vond ik dat wat lastig, om zelf op mensen toe te stappen. Dat is anders dan in het inloophuis. Mensen die daarnaartoe komen, zetten zelf de stap en willen praten. In het ziekenhuis is dat anders, maar je voelt als vrijwilliger wel vlug aan wie zijn hart wil luchten en wie liever met rust gelaten wordt. Uit dat vrijwilligerswerk zijn al heel wat mooie vriendschappen gegroeid. Soms loopt het ook slecht af en moeten we afscheid nemen van vrienden. Dat blijven pijnlijke momenten. Maar we staan er niet alleen voor. Als we zelf nood hebben aan psychologisch bijstand, kunnen we op verhaal komen bij elkaar of bij verpleegkundigen.”

Allemaal Kom op tegen Kanker

De 25ste verjaardag van Kom op tegen Kanker vormde ook de perfecte aanleiding om de actie te laten samensmelten met de organisatie erachter, de Vlaamse Liga tegen Kanker. Omdat twee benamingen verwarrend werken, is beslist om voortaan allemaal te opereren onder dezelfde vlag: die van Kom op tegen Kanker. Voor alle informatie zowel over de ziekte, als over allerhande acties, kan je voortaan terecht op één overkoepelende website, het volledig vernieuwde www.allesoverkanker.be.

Kom op tegen Kanker maakt zich sterk om ook de volgende jaren de rol ‘van constructieve dwarsligger’ te spelen, aldus algemeen directeur Marc Michils. “Wij blijven ons volop inzetten voor de sociale aspecten van de ziekte. Zoals de terugbetaling van borstreconstructies of de opvang van mantelzorgers. En we blijven een medium van hoop en solidariteit voor iedereen die leeft met kanker.” Kom op tegen Kanker blijft tal van onderzoeksprojecten financieren, die de genezing van kanker dichterbij brengen. “Enorm veel nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. Alles wordt meer gepersonaliseerd”, zegt professor Jean-Jacques Cassiman, voorzitter van Kom op tegen Kanker. “Zo’n behandelingen op maat kan je vergelijken met de haute couture in de kleding. Past perfect maar het is ook stukken duurder. Al die innovaties betaalbaar houden, wordt een volgende grote uitdaging.”

Expo

25 jaar actie voeren verdient ook wel een bloemetje, vonden ze bij Kom op tegen Kanker. Omdat de azalea de symbolische bloem is van de actie, kregen verschillende kunstenaars de vraag om hiermee aan de slag te gaan. Het zachte symbool in de harde strijd tegen kanker inspireerde namen zoals Tim Van Steenbergen, Piet Raemdonck of Eva Mouton tot originele creaties. Die zijn nog tot einde maart te bewonderen op een erg bijzondere plek: de Verbeke Foundation in Kemzeke. Een vroegere industriële site waar kunst getoond wordt in een heel apart kader.

Praktisch: Expo Azalea , tot 29 maart 2015 in Verbeke Foundation, gesloten tussen 22 december en 3 januari. Meer info en openingsuren op www.verbekefoundation.com


Partner Content