© iStock

10 vragen over blaasontsteking

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een blaasontsteking is een kwaal die in 3 tot 4 gevallen op 10 spontaan verdwijnt. Maar voorkomen blijft beter dan lijden.

1. Wat is het precies?

In de nieren wordt ons bloed gefilterd. Het afvalproduct dat daarbij ontstaat is urine, die via de twee urineleiders naar de urineblaas wordt geleid, waar ze tijdelijk wordt opgeslagen. Bij het plassen wordt de urine via de urinebuis afgevoerd. Wanneer het slijmvlies aan de binnenzijde van de blaas besmet raakt door bacteriën spreken we van een blaasontsteking of cystitis.

2. Is het een typische vrouwenkwaal?

Volwassen vrouwen lopen 50 maal meer kans dan mannen. Bij vrouwen liggen schede en aars immers zeer dicht bij elkaar zodat bacteriën uit de darm makkelijk de schede kunnen besmetten. Vandaar stijgen zij via de urinebuis op naar de blaas. Deze urinebuis is bij de vrouw ook maar enkele centimeters lang zodat de bacteriën de blaas snel bereiken.

3. Hoe kunt u een blaasontsteking herkennen?

De symptomen zijn: voortdurende plasdrang, vaak kleine hoeveelheden plassen, een brandend of pijnlijk gevoel bij het plassen en troebele urine, soms lichtroze gekleurd door wat bloed.

4. Zijn alle vrouwen even gevoelig?

Neen. Het risico verhoogt zodra een vrouw seksueel actief wordt en na de menopauze neemt het risico opnieuw toe. Door het wegvallen van de oestrogeenproductie wordt het slijmvlies van vagina, urinebuis en blaas dunner en bijgevolg vatbaarder voor infecties.

5. Wat werkt een blaasontsteking in de hand?

Het dragen van een diafragma, geslachtsgemeenschap, de aanwezigheid van nierstenen, het gebruik van zaaddodende producten, de aanwezigheid van een blaassonde en de menopauze.

6. Wat kunt u zelf doen?

Zonder verwikkelingen is dit een aandoening die in 3 tot 4 gevallen op 10 spontaan binnen de drie dagen geneest. Veel drinken is de boodschap (minstens 2 liter per dag) en regelmatig plassen, waarbij u de blaas volledig leeg laat lopen.

7. Wanneer moet u een arts raadplegen?

Bij vrouwen:

  • wanneer de klachten langer duren dan 5 dagen
  • bij symptomen zoals jeuk of veranderd witverlies, die kunnen wijzen op een gynaecologische infectie
  • indien de klachten gepaard gaan met koorts, pijn in de flank of een algemeen ziektegevoel.

Mannen doen er goed aan meteen een arts op te zoeken. Bij hen moet gezocht worden naar een onderliggende oorzaak zoals bv. een prostaatvergroting.

De arts zal een vers urinestaal onderzoeken op de aanwezigheid van witte bloedlichaampjes die op een ontstekingsreactie wijzen. Er wordt ook een bacteriekweek gestart zodat de arts precies weet om welke kiem het gaat.

8. Hoe behandelt de arts?

Hij zal meestal antibiotica voorschrijven, vaak een driedaagse behandeling. Treedt daarna geen verbetering op dan kan een ander antibioticum gekozen worden.

9. Hoe kunt u een blaasontsteking voorkomen?

  • Door regelmatig te plassen, telkens wanneer u plasdrang voelt
  • Door veel te drinken
  • Door te plassen na geslachtsgemeenschap
  • Door uw intieme hygiëne steeds van voor naar achter uit te voeren

10. Bestaan er andere soorten blaasontstekingen?

Bij een interstitiële cystitis gaat het niet om een infectie door bacteriën, maar om een (chronische) ontsteking van de blaaswand en helpen antibiotica niet. De ontsteking is heviger, wat buikpijn veroorzaakt. De pijn verdwijnt even wanneer de blaas leeg is. De diagnose van interstitiële cystitis moet door een biopsie van de blaaswand worden bevestigd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content