1 Belg op 2 die besmet is met HCV weet dit niet!

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Hepatitis C is het zwakke broertje in de hepatitisfamilie: het is het minst bekende type van hepatitis, dat slechts in 1989 ontdekt werd. Dat is een belangrijk obstakel in de bestrijding van het virus waarvoor geen vaccin bestaat. Vandaag zijn er wereldwijd ongeveer 170 miljoen mensen besmet, waaronder 70.000 Belgen.

“In tegenstelling tot het AIDS virus (HIV) laat het hepatitis C virus (HCV) de bevolking vrij onverschillig. Nochtans zijn de cijfers duidelijk: HCV is honderdmaal besmettelijker dan HIV en jaarlijks sterven 300 Belgen door het virus”, benadrukt mevrouw Colinet, al bijna 15 jaar voorzitster van de patiëntenvereniging CHAC. Dit jaar is de Wereld Hepatitis Dag op 28 juli de ideale gelegenheid om iedereen te sensibiliseren en te informeren over dit gezondheidsprobleem, omdat er in België nieuwe behandelingen beschikbaar zijn die eindelijk het virus volledig kunnen genezen.

Informatie is essentieel bij een ‘stille ziekte’

Het feit dat veel mensen met hepatitis C niet-gediagnosticeerd zijn – men schat ongeveer de helft van de besmette Belgen – vormt een grote hindernis voor een doeltreffende aanpak van het virus. Omdat hepatitis C weinig symptomen geeft, wordt het vaak toevallig ontdekt. Men schat dat vandaag ongeveer 35.000 Belgen drager zijn van chronische hepatitis C, zonder dat ze zich hier bewust van zijn. Screening is dus nodig om deze mensen op te sporen en te kunnen behandelen. Want bij de verdere ontwikkeling van chronische hepatitis C (wat gebeurt in 80% van de gevallen), loopt een patiënt het risico levercirrose of zelfs leverkanker te ontwikkelen.

Het hepatitis C virus wordt voornamelijk overgedragen via bloed, maar kan ook via bepaalde seksuele praktijken en, weliswaar zeer zelden, bij de bevalling worden overgedragen.

Sterk verbeterde behandelingsmogelijkheden

“Yes we can” heette de presentatie van professor Starkel tijdens de Ronde Tafel die op 25 juni in het Federaal Parlement werd gehouden, georganiseerd door de patiëntenassociatie CHAC. “De nieuwe behandelingen tegen hepatitis C zijn ongezien in de geschiedenis van de geneeskunde. 20 jaar geleden genazen we 10% van de zieken. Vandaag kunnen we met de nieuwe behandelingen 90% tot zelfs 100% van de patiënten genezen. Dit is zeer opmerkelijk in meer dan één opzicht. Ten eerste omdat tot voor kort bij bepaalde genotypen – vormen zeg maar – van het hepatitis C virus (genotype 1 en 4, de meest voorkomende, ongeveer 75% van de patiënten) maximaal 70% van de patiënten kon worden behandeld. Ten tweede omdat de behandelingsduur veel korter is geworden, van een (half)jaar tot 3 maanden. Ten slotte hebben de therapieën veel minder bijwerkingen, waardoor de behandelingstrouw veel hoger ligt”, verklaart professor Starkel.
“Maar hiervoor moet er een allesomvattende strategie worden opgezet die screening- en preventieprogramma’s combineert met de nieuwe behandelingen voor een aantal patiënten”, licht professor Starkel toe.

Hoge kostprijs

Door de kostprijs blijft de toegang wel een delicaat onderwerp. CHAC pleit voor een geleidelijke toegang, waarbij de ergste gevallen eerst worden behandeld. Toch hoopt ze dat in de toekomst alle patiënten, ongeacht het stadium van de ziekte, toegang krijgen tot de nieuwe behandelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content