In Vlaanderen leven naar schatting 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose 'diabetes'. Ook bestaan er nog altijd veel misverstanden en vragen over diabetes. Dat merken ze ook bij de Diabetes Infolijn, die haar 25ste verjaardag viert.

Op 21 september wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie. Dit jaar werd voor het eerst in bijna twintig jaar een nieuw geneesmiddel goedgekeurd, maar of het patiënten ook echt zal helpen, daar zijn experts het niet over eens. VIB haalt in oktober heel wat internationale toppers uit het veld naar Leuven voor een wetenschappelijk congres.

Er zijn in België meer bloedplasmadonaties nodig. Dat zegt Rode Kruis-Vlaanderen. Volgens het Rode Kruis is er wereldwijd een tekort aan plasma, en dat terwijl de vraag continu stijgt.

Sedert 15 september kan een arts geneesmiddelen voorschrijven zonder dat daar nog een papieren spoor van is. Op basis van eID, rijksregisternummer of een bewijs van het voorschrift op een smartphone weet de apotheker exact welke medicatie werd voorgeschreven. Wie wil, kan echter nog steeds een papieren bewijs meekrijgen.

Kruidenthee is een uitstekende drank, gezond en rustgevend. Maar om er het beste uit te halen, moet je de thee bereiden zoals het hoort en je planten goed uitkiezen...

Na anti-, pre- en probiotica, is er met psychobiotica een veelbelovende nieuwe speler naar voor getreden. Deze term verwijst naar 'goede' darmbacteriën die een gunstig effect hebben op hersenfuncties. Dat maakt ze potentieel bijzonder interessant als behandeling bij psychische klachten zoals depressies.

Werknemers met een hoge mate van hybride werkregeling, waarbij ze tijd en plaats van hun werk flexibel kunnen bepalen, lopen een lager risico op een burn-out en ervaren meer werkplezier. Dat zegt Idewe, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.