't heerlijk avondje vol snoepgoed, overdadige kerstdiners... december is vol verleidingen. Dat is te compenseren met een streng dieet of hardloopschema, maar ook met deze acht kleine stappen kom je een heel eind.

Echinacea Purpurea, het plantenextract van de rode zonnehoed, wordt al jaren ingezet om het immuunsysteem te boosten tegen typisch winterse luchtweginfecties. Nieuw onderzoek onder leiding van prof. Wim Vanden Berghe (Universiteit Antwerpen) bevestigt nu deze werking en ontdekte ook een beschermend effect tegen coronavirussen.

Uit het magazine

We slikken, drinken of spuiten ze elke dag, maar lang niet altijd volgens de regels van de kunst. Bij medicatiegebruik kunnen verkeerde gewoonten verstrekkende gevolgen hebben. Apotheker Annelies Vanderlinden geeft een update van de richtlijnen.

Hoewel teelbalkanker in België niet vaak voorkomt, is het een van de weinige kankervormen die in opmars is (Stichting Kankerregister 2020). Meestal wordt de diagnose gesteld tussen de 15 en 44 jaar, met een piek rond de leeftijd van 30 jaar. Teelbalkanker kan echter ook bij het begin van de puberteit en soms na de leeftijd van 60 jaar optreden.

Op 18 november start de wereldwijde Week voor het goed gebruik van antibiotica. Daarom lanceren de FOD Volksgezondheid en haar partners een nieuwe sensibiliseringscampagne om burgers en gezondheidswerkers te laten 'praten over antibiotica'.

Uit het magazine

Voor quasi elke klacht bestaat wel een huis- of keukenmiddeltje. In veel gevallen gaat het om medische mythes. Maar af en toe had grootmoeder het bij het rechte eind. Onze specialisten nemen vijf volkswijsheden onder de loep.

De huidige generatie 65-plussers houdt van een stevige slok. Ruim 8 op de 10 gebruikte het afgelopen jaar alcohol en meer dan een kwart borrelt meer dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid per week. Vrouwen benen mannen bij qua alcoholgebruik maar hun motieven zijn wel verschillend, zo stelde klinisch psychologe Yannic van Gils vast in haar doctoraatsonderzoek.

Deze maand in Plus Magazine