1 op 3 patiënten kampt na rugchirurgie nog met chronische pijn, het zogenaamde Failed Back Surgery Syndrome (FBSS). Deze patiënten kunnen in aanmerking komen voor een neurostimulator die de pijn kan verlichten. Een nieuw onderzoek bracht de effectiviteit hiervan voor het eerst in kaart en ontwikkelde een model om deze voor individuele patiënten een jaar na de ingreep te voorspellen.

Uit het magazine

't Zijn harde tijden voor hypochonders: ze horen en lezen van alles over Covid-19 en raken bij het minste kuchje of banale snotneus in paniek. Maar waar komt die overdreven angst voor ziekten eigenlijk vandaan?

Filip Rommelaere

Jaarlijks in de maand november vraagt de Movember-stichting mannen om hun snor te laten staan en zo de aandacht te vestigen op de belangrijke strijd tegen prostaatkanker. In 2018 kregen 9.800 mannen in België te horen dat ze een invasieve tumor aan de prostaat hadden, wat het de meest voorkomende, kwaadaardige kanker bij mannen maakt. Vooral mannen boven de 50 jaar lopen een risico.

Ongewenst urineverlies kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende bij vrouwen is een verzwakte bekkenbodem. Bij mannen is de prostaat vaak de boosdoener. Tien oorzaken van urineverlies op een rij.

Bevat ook ons immuunsysteem een soort biologische klok die maakt dat we beter beschermd zijn tegen infecties tijdens sommige uren van de dag of maanden van het jaar? Nieuwe studies suggereren alvast dat onze immuunrespons sterker functioneert overdag, wanneer de kans op besmetting het grootst is.

Deze maand in Plus Magazine