Zoals het zou kunnen geweest zijn

De Amerikaanse romanschrijfster Maria Hummel vond oude brieven van haar grootouders terug en besloot een boek te schrijven met hun verhaal als basis. Waar gebeurd dus, of tenminste gedeeltelijk.

De grootvader van Maria Hummel was een arts die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een ziekenhuis in de buurt van Buchenwald werkte en uiteindelijk deserteerde om niet in handen van het Sovjetleger te vallen. Net voor hij opgeroepen werd, was hij nog snel getrouwd, pas enkele maanden nadat de moeder van zijn drie zoons in het kraambed gestorven was. Op de brieven die zijn jonge bruid hem stuurde, is dit boek gebaseerd.

Wat wisten ze?

Liesl is in dit boek de jonge vrouw die snelsnel met Frank, vader van drie jonge kinderen, trouwde en al even snel alleen achterblijft met zijn kroost. Hoe is het mogelijk dat ze niets wist, zich niets afvroeg over de nazigruwel, vroeg Hummel zich af toen ze dit boek construeerde. Ze vult het zelf in: vrouwen als Liesl hadden het mogelijk te druk met zelf te overleven en hun kinderen te redden. En ze konden er al helemaal niets tegen ondernemen. Misschien is dat zo, misschien ook niet. In ieder geval is dit een meeslepende roman die erg goed de dreiging van oorlog, verraad en honger op de lezers overbrengt.
Moederland – Maria Hummel – uitg. Xander – isbn 97894011601528

Partner Content