Winkelgeschiedenis

Iedereen kent ze wel: de bakker, slager of kruidenier om de hoek. De tentoonstelling ‘De winkel om de hoek’, die maandag 25 augustus opent in Merksem, vertelt hun verhalen.

Er valt veel te zeggen over de buurtwinkeliers, hun klanten en koopwaar. Zoveel zelfs, dat het MAS, het Museum aan de Stroom in Antwerpen, op zoek ging naar verhalen over en beelden van deze winkels, van 1950 tot vandaag. De expo trekt rond, door de buurten waar ze de verhalen heeft verzameld.

Beenhouwerij als hobby

Je maakt in deze tentoonstelling onder andere kennis met beenhouwer Yves Rosseeuw, een van de laatste op de Bredabaan, waar vroeger wel vijftien slagers waren. Hij stapte als achttienjarige knaap in de zaak van zijn ouders, maar gaat nu met pensioen. Nu Yves ermee stopt, zoekt hij een opvolger. Maar die blijkt moeilijk te vinden en geen van de kinderen wil de zaak overnemen. De slagersstiel is dan ook arbeidsintensief. “’s Ochtends moet je voorbereidingen treffen voordat de winkel opent. Gehakt en américain maken neemt gemiddeld drie uur in beslag. ’s Avonds moet je alles opruimen, zodat je de volgende dag opnieuw kan beginnen”, vertelt hij. ‘Een beenhouwerij moet je hobby zijn”. Volgens Yves is dat de reden waarom veel slagerijen verdwijnen.

De expo belicht ook het bijna vergeten fenomeen van de soepboeren in Antwerpen-Noord en het succes van de enige overdekte markt die Antwerpen rijk is: de criée in de stationsbuurt. Je leert over de langste kaastafel ter wereld die zich in Merksem bevond en hoe landbouwer Stan onteigend werd om later de eerste supermarkt in Zandvliet te openen. Daarmee veranderde alles voor de lokale handelaar, of toch niet? Je ontdekt het op de mini-expo.

De winkel om de hoek. Antwerpse buurtwinkels van 1950 tot vandaag. Van 25/8 tot 19/9. In het districtshuis Merksem. Info: www.mas.be

Partner Content