Kanin in Slovenië © GETTYIMAGES

Vind je favoriete wintersportoord

Wil je graag op wintersport, maar kan je niet kiezen? Skistations zijn er in alle soorten en gewichten: dichtbij of ver weg, budgetvriendelijk of mondain, met een bruisend nachtleven of in een klein dorp. Wij maakten een selectie.

Budget

Als je echt budgetvriendelijk wil wintersporten, moet je naar Slovenië. Daar zijn zowel de huur van skipassen en -materiaal als het verblijf een stuk goedkoper dan in de buurlanden. Met één skipas kan je bovendien in alle skigebieden terecht en de afstanden zijn er niet zo groot. Je vindt hier geen megaskigebieden, maar kleine familiale stations. Origineel is het skiresort Kanin, op zo’n 2.000 m hoogte. Hier geniet je van een adembenemend uitzicht op de Alpen én op de Adriatische zee! Kanin is het hoogste skiresort van Slovenië. Een ander populair station in Slovenië is Vogel, erg geschikt voor families met kinderen. En dan zijn er nog Rogla, dat je kan combineren met wellness in de thermale bronnen, en Cerkno op 40 km van Ljubljana, van waaruit je makkelijk een bezoek kan brengen aan de hoofdstad.

Ook de Italiaanse skiresorts zijn meestal goedkoper dan de Franse of Zwitserse. Ortisei, Santa Cristina en Selva Gardena in Val Gardena in Zuid-Tirol zijn erg populair. Een bijkomend voordeel: je eet er bijzonder lekker.

www.slovenia.info, www.valgardena.it

Mondain

Sankt Moritz in Zwitserland
Sankt Moritz in Zwitserland© GETTYIMAGES

De meeste mondaine skioorden vind je nog altijd in Zwitserland. Een van de bekendste is Sankt Moritz, dat claimt (in rivaliteit met Davos) de pionier van het skiën te zijn. Het skistation in Graubünden waar James Bond op de latten stond in The Spy who loved me, pakt op zijn website zelf uit met zijn tijdloze klasse, elegantie en stijl en wordt ook wel eens de feestzaal van de Alpen genoemd. Het trekt een wat ouder publiek aan. Voor chic en hip moet je in het kosmopolitische Verbier, in Wallis, zijn: zowel de Deense als de Britse royals laten er zich graag zien. Er is een druk, exclusief nachtleven en Verbier gaat prat op zijn sneeuwgarantie en zon. Courchevel in Frankrijk hoeft evenwel niet onder te doen. Dit skistation in Les Trois Vallées (Savoie) is populair bij Russische oligarchen en Engelsen, en telt een groot aantal luxehotels en boetieks. Vorig jaar brachten Kate en William er hun skivakantie door. Toch is het niet onmogelijk om er een betaalbare chalet of accommodatie te vinden.

www.stmoritz.ch, www.verbier.ch, http://nl.courchevel.com

Dichtbij

Signal de Botrange in eigen land
Signal de Botrange in eigen land© BELGA IMAGE

Als je enkel tijd en budget hebt voor een weekendje skiën, dan is Signal de Botrange in de Belgische Oostkantons wel heel dichtbij. Voordeel is dat je hier last minute naartoe kan, wanneer je zeker weet dat er sneeuw ligt. Ook La Bresse in de Vogezen is ideaal. Vanuit Brussel is het het dichtstbijzijnde echte bergmassief, op amper vier uur rijden. Je vindt er kleine pistes en er is recent veel gerenoveerd. Door de kleinschaligheid ideaal voor debutanten en kinderen. Het moet bovendien zowat het goedkoopste skioord van Frankrijk zijn. Een aardigheidje: de pistes zijn verlicht tot 22 uur en dus kan je er ook ’s avonds skiën.

www.ski-botrange.be, http://labresse.labellemontagne.com

Bruisend nachtleven

Val Thorens in Frankrijk
Val Thorens in Frankrijk© IST0CK

Voor sommigen is de après-ski even belangrijk als het skiën zelf. In Frankrijk telt Val Thorens meer bars dan je in één nacht kan aandoen. Val Thorens had lang een ietwat kwalijke reputatie, maar wist zich op te waarderen tot een middenklassebestemming. Het trekt veel jongeren aan en echte sportievelingen, want de skipistes hier vormen een echte uitdaging. Ook Les Deux Alpes staat bekend voor zijn après-ski, die al in de late namiddag op de piste begint. Les Deux Alpes telt maar liefst 45 bars en 8 nachtclubs. Kies je voor Oostenrijk, dan bieden Sankt Anton en Ischl een druk nachtleven. Sankt Anton is veeleer volks, Ischl meer upscale.

www.valthorens.com, www.stantonamarlberg.com/nl, www.ischgl.com/nl

Heel ver weg

Mount Fuji in Japan
Mount Fuji in Japan© ISOPIX

Wil je echt speciaal doen, vergeet dan de Alpen en vlieg naar Japan. Jawel, Japan! Dat land is erg in op dit moment, zegt Gauthier Poncelet van reisorganisatie Explore-Share. Er zijn meer dan 500 skiresorts, want 70% van het land bestaat uit bergen. Enkele van de bekendste zijn het noordelijke eiland Hokkaido, Mount Fuji en Hakuba. Japan claimt ook de beste sneeuwkwaliteit ter wereld te hebben. Voordeel: je combineert skiën met de ontdekking van een andere cultuur en met wellness, want er zijn op vele plekken warmwaterbronnen. Eten, skilift en skipas zijn er doorgaans goedkoper dan in de Alpen, alleen voor het vliegtuigticket moet je natuurlijk wat over hebben.

www.explore-share.com, www.skijapan.com

Rustig & authentiek

Livigno in Italië
Livigno in Italië© GETTYIMAGES

Kleinschalige en rustige skiresorts, daar heeft Oost-Tirol zijn handelsmerk van gemaakt. Sankt Jakob is zo een van die goed verborgen parels. De accommodatie is gezinsvriendelijk en persoonlijk, en door de rust voelen beginnende skiërs er zich erg op hun gemak, want veel volk op de pistes is hinderlijk wanneer je nog veel moet leren. Oost-Tirol is ook de perfecte regio voor natuurliefhebbers: je kan er helemaal tot rust komen tijdens lange, stille wandelingen. Voor wie toch nood heeft aan afleiding is de stad Linz vlakbij. Origineel is het ijsklimpark in Matrei.

Ook Livigno in Italië is nog niet overrompeld door toeristen. De plek op de grens tussen Zwitserland en Italië is een vrij recent skioord en ligt een beetje geïsoleerd. Daardoor trekt het weinig dagjesmensen en is het niet drummen bij de skiliften. Leuke troef: hier bevindt zich een taxfree winkelparadijs.

www.stjakob-ski.at, www.livigno.eu/en

Goed om weten

  • Elk jaar gaan er zowat 700.000 Belgen op wintersport.
  • Voor Belgen is Frankrijk nog altijd de nummer één sneeuwbestemming.
  • Het wintersportseizoen loopt in de meeste gebieden van december tot april.
  • Tal van wintersportstations bieden ook activiteiten aan voor wie minder houdt van de latten of een gevarieerd programma wil: dat gaat van natuurwandelingen tot fatbike, snowboarden of sleetochten met husky’s.
  • De meeste stations garanderen sneeuwzekerheid. Als de natuur niet mee wil, worden er sneeuwkanonnen ingezet en worden de pistes aangevuld met kunstsneeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content