Vijf vintagetips

Vintage is helemaal hip en trendy. In zoverre zelfs dat het antiek in waarde verdringt. Heb jij nog van die oranje plastic voorwerpen op zolder? Haal ze maar van onder het stof!

In “Vintage is het nieuwe antiek” (Plus Magazine van april) vind je een antwoord op de belangrijkste vragen over de nieuwe vintagerage en wat die voor jou, je interieur of je portemonnee kan betekenen. Hier nog wat extra tips...

1. Zorg voor evenwicht als je vintage in je interieur wil

Te veel vintage elementen in je interieur geven het gevoel dat de tijd is blijven stilstaan en je in een museum woont. Dus kies niet voor én vintagebehang én een volledige vintage eetkamer én een overvloed aan vintage hebbedingetjes, maar pik een paar mooie, bij elkaar passende stukken uit en zorg ervoor dat die mooi tot hun recht komen.

2. Reken er niet op dat je rijk wordt van vintage te verkopen

Vintage spulletjes zijn vooral in trek bij jonge mensen met doorgaans kleine budgetten. Heel hoge prijzen kunnen of willen ze niet betalen voor de spulletjes die je bij het leegmaken van het huis van je ouders of op zolder vindt. Een idee van wat iets waard is, krijg je door op een aantal sites te gaan kijken (zoals www.catawiki.nl of www.uwkringding.be of gespecialiseerde facebookgroepen) of wat te googelen. Let wel op met prijzen op eBay of op Amerikaanse of Engelse sites. De prijzen die zij voor bepaalde spullen vragen of krijgen, zijn vaak bij ons totaal niet realistisch. Verlies niet uit het oog dat iets maar waard is wat een ander ervoor wil geven.

3. “Nieuwe” vintage is niet noodzakelijk nep.

Van een aantal designklassiekers werden en worden heruitgaves gemaakt. Echte die hards vinden het waarschijnlijk nep, maar waarom zou je je daar iets van aantrekken als je gewoon geen astronomische bedragen wil spenderen aan de originelen? Of als je wel voor witte plastic designstoelen valt, maar niet voor de gele schijn die ze met de tijd gekregen hebben? Ook geen vintage, maar er wel verduiveld goed bij passend, is de driedimensionele muurbekleding van Arte: de Enigma en Eclipselijnen. Een voorbeeldje daarvan zie je hierboven.

4. Informeer je goed voor je iets pimpt.

Als een meubel stuk is en niet meer in de oorspronkelijke staat kan hersteld worden, kun je het zonder veel aarzelen met niet-originele onderdelen bruikbaar maken of pimpen. Maar zet niet zomaar een nieuw kleurtje op een stuk dat intact is. Als het om echt design gaat, reduceer je meteen de waarde.

5. Groepeer je folietjes.

Heb je een zwak voor kitschy vintage spulletjes, zoals expo 58-souvenirs, Afrikaanse maskers of reclameborden? Groepeer ze dan mooi geschikt in je interieur in plaats van ze over een kamer ‘uit te spreiden’. Dat oogt een pak minder rommelig en veel stijlvoller.

Partner Content