Vietnamees smullen

27/05/14 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:16

Drie broers uit Vietnam runnen in Parijs een authentiek Vietnamees restaurant: Paris * Hanoï. Hun culinaire familiegeschiedenis schreven ze neer in het kookboek Hanoi * Saigon. Enkele recepten om u te doen watertanden.

Chaó Gà - Rijstsoep met kip

Voor 4 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 1 uur en 10 minuten
Oosterse ingrediënten

  • 20 gr kleefrijst
  • 3 eetlepels nuoc mam

Verse ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 1 mergpijp
  • 50 g gember
  • 4 takjes bieslook
  • oe bosje koriander
  • Overige ingrediënten
  • 80 g geurige rijst
  • zout en peper

De bouillon
Doe 2 liter koud water in een pan. Doe er de kip, de mergpijp, Ÿ van de geschilde en fijngehakte gember, de nuoc mam, zout en peper bij. Pocheer de kip 40 minuten in een pan zonder deksel. Schuim de bouillon vaak af. Neem de kip uit de pan, laat hem uitlekken en afkoelen en vang de bouillon op. Snijd het vlees van de kip in reepjes.
De rijst

Schenk de kippenbouillon op de rijst. Kook de rijst 25 minuten op laag vuur. Doe vooral geen deksel op de pan zodat de rijstkorrels als bloemen kunnen ontluiken. Wie van meer papachtige chao houdt, kan meer kokende bouillon toevoegen.
Serveren

Verdeel de rijstsoep over kommen. Voeg de reepjes kip, de rest van de julienne (in dunne reepjes), de gesneden gember, de gehakte bieslook en de fijngeknipte koriander toe. Serveer de soep kokend heet. Breng de soep zo nodig verder op smaak.
Variatie

Vervang de kip door garnalen of schelpen, of door rundvlees.

BAP CAI NHAN THIT - Gevulde kool

Vietnamees smullen


Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Stoomtijd: 20 minuten
Oosterse ingrediënten

  • 12 bladeren Chinese kool
  • 30 g gedroogde wolkenoren
  • 2 theelepels nuoc mam

Verse ingrediënten

  • 400 g varkensgehakt
  • 1 bosje bieslook
  • het groen van 8 lente-uitjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook

Overige ingrediënten

  • 2,5 dl kippenbouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels aardappelzetmeel
  • 1 theelepel pikante saus
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • peper

De groenten
Neem 12 grote bladeren kool. Blancheer de koolbladeren en het groen van de lente-uitjes 1 minuut in een pan met gezouten kokend water; de groente moet zacht worden. Laat uitlekken en zet weg. Week de wolkenoren 15 minuten in lauwwarm water. Laat ze uitlekken en snijd ze in stukjes. Was en hak de bieslook. Hak de teentjes knoflook en de ui.
De vulling
Meng het varkensgehakt, de wolkenoren, de gehakte knoflook en ui, de nuoc mam, 1 theelepel peper en de gehakte bieslook. Kneed alles tot een homogeen mengsel.
De koolbladeren vullen
Leg de koolbladeren vlak op een werkblad. Schep in het middel van elk blad een royale eetlepel van de vulling. Sla de randen van de koolbladeren terug over de vulling zodat een pakketje ontstaat. Knoop de pakketjes met de groene stengels van de lente-uitjes dicht.
De koolrolletjes bakken en stoven
Bak de koolrolletjes in een hete, met olie ingevette koekenpan 3 minuten aan elke kant. Leg ze dan in een stoompan. Doe het deksel op de pan en stoom ze 20 minuten.
De saus
Doe de kippenbouillon, de tomatenpuree, het aardappelzetmeel en de pikante saus in een pan en laat alles op laag vuur ongeveer 10 minuten pruttelen.
Serveer de gevulde koolrolletjes met de tomatensaus.

BO XAO CARI - curryrundsvlees

Vietnamees smullen

Voor 6 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten

Oosterse ingrediënten

  • 2 eetlepels nuoc mam
  • 1 eetlepel sojasaus

Verse ingrediënten

  • 500 gr ossenhaas
  • 4 takjes koriander
  • 1 ui

Overige ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 theelepels currypoeder
  • peper

Voorbereiden
Snijd het vlees in regelmatige, dunne plakjes. Pel en snipper de ui.
Bakken
Verhit de zonnebloemolie in een grote wok of koekenpan en fruit daarin de gesnipperde ui en het vlees. Schep om en voeg de currypoeder, de nuoc mam, de sojasaus en een snufje peper toe.
Roerbak het vlees 5 minuten op hoog vuur.
Serveren
Serveer in kommen en garneer met koriander. Geef er gebakken noedels bij.

Meer gerechten?

Vietnamees smullen



Deze recepten komen uit het kookboek Hanoi*Saigon van Mido, Jean-Philippe en Hando Youssouf. Becht's Uitgevers-Maatschappij, ISBN 9789023013822, ? 24,95.

Onze partners