Verken de Antwerpse Kempen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een weg-van-de-wereldwandeling of een levendige stadstour. Een trip langs eeuwenoude smokkelpaadjes of een gloednieuwe gps-wandeling. In de Antwerpse Kempen kan het allemaal.

Van gelegenheidswandelaar tot fervente stapper, in de Antwerpse Kempen komt iedereen aan zijn trekken. In deze streek werden immers tal van wandelnetwerken uitgewerkt, aan de hand waarvan u zelf uw traject-op-maat kunt uitstippelen. Elke wandeling biedt u gegarandeerd een zalige mix van rust, groen en zuurstof.

Verken de Antwerpse Kempen

De wandelnetwerken zijn uitstekende trajecten die in twee richtingen bewegwijzerd zijn met rood-witte borden (foto). Ze lopen door prachtige stukjes natuur. Bestemming, afstand of traject bepaalt u helemaal zelf, door van knooppunt naar knooppunt te wandelen.

Da Vinci en de Merode

Verken de Antwerpse Kempen

In 2004 verkocht de prins de Merode in één klap 1.500 hectaren grond in de regio Westerlo: een gedroomd decor voor een wandelnetwerk. Fase 1 omvat ongeveer 45 kilometer prima wandelpaden tussen de abdijen van Tongerlo en Averbode. De norbertijnen van Tongerlo openen elke zondagnamiddag het da Vincimuseum en tonen u trots hun schitterende replica van ‘Het laatste Avondmaal’, waarschijnlijk geschilderd door een leerling van Leonardo da Vinci.
Het wandelnetwrek de Merode verbindt ook vijf belangrijke bosgebieden binnen het domein de Merode met elkaar: Beeltjens en Kwarekken, Hertberg, Varenbroek en Helschot. In de herfst is de kleurenpracht er echt betoverend.

En na een flinke wandeling kunt even bekomen bij een Flierefluiter (een Westelse trippel) of een abdijbier van Tongerlo.

Op de overzichtskaart van het wandelnetwerk de Merode staan alle knooppunten aangegeven. Bovendien bevat de kaart een schat aan toeristische informatie. De kaart (? 3) is te koop in de toeristische infokantoren van Westerlo, Laakdal en Herselt of kan online besteld worden op www.antwerpsekempen.be

Verken de Antwerpse Kempen

Het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug linkt 272 kilometer wandelpaden in Herentals, Kasterlee en Retie. En de stappers worden er echt verwend: groene dennenbossen, de kronkelende Nete, indrukwekkende zandduinen en bijzondere natuurgebieden liggen er op u te wachten. Didactische borden en observatieposten laten u onderweg kennis maken met een unieke fauna en flora.

Verken de Antwerpse Kempen

Rond 1700 was pompoenpap de kermiskost van de Kastelaren. In oktober slaat de pompoengekte nog steeds toe in Kasterlee: van pompoenstandbeelden tot een pompoenregatta op de Kleine Nete. En op zondag 25 oktober geven echte pompoenliefhebbers elkaar afspraak op de Markt van Kasterlee voor de Pompoendag, dé gelegenheid om reuzepompoenen te bewonderen of pompoenfrietjes te proeven. Info: www.toerisme-kasterlee.be

Nog een aanrader in Kasterlee: de gps-wandelingen. Er zijn drie formules. Tijdens de spannende Smokkelroute moet u zoveel mogelijk smokkelwaar verzamelen. De toeristisch-informatieve Herenroute linkt de mooiste en boeiendste plekjes. En de opdracht voor de kinderen? De code van de kabouterschatkist kraken! De gps-toestellen kunt u huren (? 10) bij Locat Events, tel. 014 85 11 30.

Verken de Antwerpse Kempen

De onverharde wegen en het heuvelachtige terrein van de Kempense Heuvelrug zijn ook ideaal voor nordic walking. Er bestaat een afzonderlijke folder met 5 trajecten die elk een
korte, middellange en lange route hebben. De voet van de Kabouterberg is een prima startpunt. De folder (? 2) is te koop in de toeristische infokantoren van Kasterlee, Herentals en Retie of online op www.kempenseheuvelrug.be.

De overzichtskaart van het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug – inclusief boekje met toeristische info – is eveneens te koop (? 6) bij de toeristische infokantoren van Herentals, Kasterlee en Retie of online via www.antwerpsekempen.be.


Hoogstraten, wandelgemeente 2009

Hoogstraten serveert zomaar even 160 kilometer wandelplezier. Alles kan: een ontspannen uitje met de hele familie, een fraaie monumentenwandeling of een stevige trip voor doorgewinterde stappers. Nieuw zijn de trajecten in Wortel-Kolonie (samen 14 km) en het Sint-Bernarduspad (13 km) in de Belgisch-Nederlandse grensstreek.

De brochure ‘Wandelen in Hoogstraten’ (? 6 euro) is verkrijgbaar bij Toerisme Hoogstraten of online via www.antwerpsekempen.be.

Wandelen met paters en begijnen

Verken de Antwerpse Kempen

De brochure ‘Lekker wandelen bij Paters en Begijnen’ bundelt 9 wandelingen langs abdijen en begijnhoven in de Antwerpse Kempen. Nergens in de wereld is de concentratie van abdijen en begijnhoven immers zo groot als hier! De meeste van deze religieuze oorden staan zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Helaas zijn ze niet allemaal toegenkelijk voor publiek.

Tijdens elke wandeling kunt u terecht in één of meerder horecazaken voor een bierdegustatie van lekkere streekbieren. Handige degustatiefiches geven u extra informatie over de bieren, de brouwerij, de geschiedenis, leuke anekdotes, tips voor gebruik in de keuken, degusteren, schenken enz. De bierdegustaties lopen van 15 september tot 31 december 2009.

U kunt de brochure ‘Lekker wandelen bij Paters en begijnen online bestellen of downloaden op www.antwerpsekempen.be

Verken de Antwerpse Kempen

Van de ‘zacht geêlleboogde straatjes’ tot de ‘peperbusmuts’ van de Sint-Gummaruskerk... Felix Timmermans kon de Pallieterstad zo mooi beschrijven.

Een nieuwe manier om de eeuwenoude charme van Lier te ontdekken: de StoryTrip.
U downloadt deze wandeling (2 km) op uw iPod of mp3-speler en vervolgens verkent u de stad in het virtuele gezelschap van bekende Lierenaars, onder wie Walter Grootaers en Adriaan Van den Hoof. Zij vertellen u grote en kleine verhalen over de fotogenieke hoekjes die u passeert.

De beeld- en geluidsfragmenten van de StoryTrip kunt u downloaden op www.toerismelier.be. In het toerismekantoor van Lier kunt u gratis een mp3-speler huren.

Met de laarzen door de modder

Verken de Antwerpse Kempen

Het misschien wel allermooiste plekje bewaarden we tot laatste: het beekdal van het Merkske in Baarle-Hertog-Nassau. De natuur langs dit kronkelende grensbeekje mag in alle vrijheid groeien en bloeien. Laarzen en verrekijker klaar? Dan kunt u op pad langs één van de vier avontuurlijke laarzenpaden. Geef vooral uw ogen en oren de kost, dan ontdekt u zeker wel ergens de bonte kleuren van de wielewaal of de blauwborst, de sporen van een ree of een hermelijn of wordt u bekoord door het melodieuze gezang van de nachtegaal of het iets minder melodieuze geluid van de zeldzame boomkikker die hier vrolijk rondhuppelt.

Een prima uitvalsbasis voor deze laarzenpaden is het vakantiehuis De Morgenstond in Baarle-Hertog. Doe dus meteen mee aan onze wedstrijd van deze week en misschien wint u wel een verblijf in dit knusse gerenoveerde boerderijtje!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content