Tien manieren om uw siertuin winterklaar te maken

De allerlaatste bladeren zijn aan het vallen. Profiteer daarom van een paar uur droog weer om uw tuin winterklaar te maken. In de lente zult u blij zijn dat u die moeite hebt gedaan!

1. Hark of blaas bij elkaar gewaaide hopen bladeren weg van het gazon. Enkele bladeren op het gazon kunnen geen kwaad, maar hoopjes natte bladeren kunnen het gras eronder verstikken. Werp de bijeengeharkte bladeren op de composthoop. Elders in de tuin mag u de afgevallen bladeren gerust laten liggen tot in maart. Ze vormen een bescherming tegen de vorst.

2. Het is zeker niet verkeerd het gazon nu te verticuteren en al het naar boven gewoelde mos en dood gras te verwijderen. De regen en de sneeuw kunnen hierdoor dieper in de grond doordringen en het gazon groener maken. Andere mogelijkheid: een antimosmiddel uitstrooien – en dan liefst een middel met dubbele werking (antimos+gazonmest).

3. Verwijder verwelkte vaste planten, maar laat siergrassen staan. Echt lelijk geworden of helemaal verschrompelde vaste planten snijdt u best weg. Uitgebloeide siergrassen of hoge vaste planten met een vrij harde stengel laat u echter beter staan. Wanneer het gesneeuwd heeft, toveren ze mooie vormen in uw tuin tevoorschijn.

4. Strooi compost uit in de borders en tussen de heesters.De compost krijgt dan de hele winter te tijd om zijn voedende bestanddelen aan de grond af te geven. Het is daarom een goed idee om te werken met minstens twee composthopen of compostbakken: één waaraan u nieuw materiaal toevoegt en een tweede die u hebt laten verteren.

5. Plant bladverliezende bomen, heesters, rozen en haagplanten:zolang het niet vriest is november-december een goede periode om dit te doen.

6. Strooi kalkkorrels rond uw rozenplanten en rond de buxusvormen.Deze planten hebben vaak een kalktekort. Strooi de korrels best net vóór een regenbui en hark ze licht in de grond na de bui.

7. Haal vorstgevoelige kuip- en potplanten naar binnen.De twee vorige winters waren streng en dus kunt u olijfboompjes, oleanders, citrusboompjes, agaves, fuchsia’s en laurierboompjes beter laten overwinteren in een lichte, maar koele kamer (5-10°C). Laat ze de eerste drie dagen in de garage staan zodat ze kunnen wennen aan de warmere binnentemperatuur.

8. Koop nu beschermmateriaal voor buitenplanten. Hebt u dit jaar een vorstgevoelige (en vaak dure!) boom of heester geplant – een zijdeboom, een olijfboom in vaste grond, een Gunnera, een bougainvillea.... – dan mag u het risico niet nemen dat hij de winter niet overleeft. Zoals net al gezegd: de twee strenge winters die we gehad hebben, waren fataal voor heel wat subtropische planten die mensen in de jongste jaren in volle grond hadden uitgeplant omdat ze dachten dat de klimaatopwarming dat mogelijk maakte. Ook die mooie Hibiscus of Agastache kan gerust wat bescherming gebruiken. Koop daarom nu goed beschermmateriaal bij een boomkweker of in een tuincentra. Beschermhoezen zijn aan de dure kant, u bent goedkoper af met matten van jute of stro. Wikkel ze rond de planten wanneer er vorst wordt aangekondigd en hoop wat dode bladeren rond de voet van de beschermmatten op. Als het na de vorstperiode weer een hele tijd vorstvrij blijft, dan moet u de bescherming helaas verwijderen en ze opnieuw aanbrengen als het weer gaat vriezen.

9. Maak de grasmachine en het tuingereedschap schoon.Toegegeven: dit is een vervelend karwei, maar wel nodig. Een grasmachine op benzine moet u eerst leeg laten lopen. Heeft het toestel nog een bougie, draai die er dan uit en maak ze schoon. Giet een lepel motorolie in het gat en draai de bougie er weer in. Maak ook de filter schoon. Tuingereedschap gaat u best niet te lijf met een zeepsopje. Gebruik een harde borstel om aangekoekte aarde en ongerechtigheden te verwijderen en strijk de metalen delen in met een dun laagje olie.

10. Vergeet de tuinslang niet.Heel wat mensen laten tegenwoordig hun tuinslang het hele jaar buiten liggen terwijl ze aan een buitenkraantje is aangekoppeld. Het water in de slang kan echter vervriezen en de slang en vooral de koppelingen doen barsten. Laat de slang dus helemaal leeg lopen, koppel ze af en laat ze drogen in de garage.

Partner Content