Tajines, lekkers uit de medina

05/09/12 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

De tajine is een gerecht dat ruikt naar gezelligheid en gastvrijheid en u in een explosie van subtiele geuren en aroma's uitnodigt op een reis naar het hart van de Maghreb.

Tajines, lekkers uit de medina

© Radvaner

Tajine van aubergine met gekonfijte citroen


Voor 4 personen

1 ui, 1 teentje look, een halve gekonfijte citroen, 2 mooie aubergines, 3 eetlepels olijfolie, zout, peper van de molen, 1 eetlepel kurkuma, 1 koffielepel korianderpoeder, 2 takjes verse koriander.

1. Pel de ui en de look en hak fijn. Snij de gekonfijte citroen in fijne schijfjes.

2. Was en snij de aubergines in dikke schijven.

3. Laat de olijfolie verhitten in een sauteerpan en stoof daarin de ui en de look zonder dat ze kleuren.

4. Voeg de aubergines toe en laat tien minuten goudbruin worden op een zacht vuur.

5. Leg de aubergines samen met de ui en de look in een tajineschaal, voeg de schijfjes gekonfijte citroen en peper en zout toe, bestrooi met de kruiden en dek af.

6. Zet een gietijzeren kookplaat op het vuur om de warmte te verdelen en plaats er de tajine op. Laat 30 min. garen op een middelmatig vuur.

7. Was de koriander, dep droog en bestrooi er het gerecht mee. Dien warm op in de tajine.

Tajine van kabeljauw met gekonfijte citroen en selder

Tajines, lekkers uit de medina

Voor 4 personen

2 teentjes look, 4 eetlepels olijfolie, sap van 1 citroen, 4 stukken kabeljauwfilet van 150 g elk, 1 selderijvoet, 20 cl groentebouillon, peper van de molen, zout, een halve gekonfijte citroen, 100 g ontpitte zwarte olijven, 1 eetlepel raz-el-hanout, 4 blaadjes basilicum.

1. Pel de look, haal er de kiem uit en hak fijn. Leg in een diepe schaal, overgiet met 2 eetlepels olie en het citroensap, en meng. Leg er de kabeljauwfilets op en laat gedurende 2 uur marineren.

2. Maak een uur voor het einde van de marineertijd de selder klaar. Verwijder een voor een de takken, was ze zorgvuldig en in snij in stukjes.

3. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een sauteerpan en voeg de selder toe. Overgiet met de bouillon en laat 30 minuten op een zacht vuurtje garen nadat u peper en zout hebt toegevoegd.

4. Leg de selder in de tajine. Voeg de kabejauwmoten, de gekonfijte citroen in schijfjes gesneden en de olijven toe. Bestrooi met raz-el-hanout en dek af.

5. Zet een gietijzeren kookplaat op het vuur met daarop de traditionele tajine. Laat 15 minuten garen op een middelmatig vuur.

6. Was en droog de basilicum, versnipper over de schotel. Dien warm op.

Tajine van gehaktballetjes met kruiden

Tajines, lekkers uit de medina

Voor 4 personen

1 ui, 1 bosje koriander, 600 g lamsgehakt, 3 eieren, zout, peper van de molen, 20 cl groentebouillon.

1. Pel de ui en hak fijn.

2. Was de koriander en dep droog. Snipper de helft fijn en hou de rest voor de versiering.

3. Doe het vlees, de ui, de helft van de gesnipperde koriander, de eieren, peper en zout in een slakom. Meng alles dooreen en maak er balletjes van.

4. Zet een gietijzeren kookplaat op het vuur met daarop de tajineschotel.

5. Leg de gehaktballetjes in de schaal, giet er de groentebouillon en de rest van de koriander over.

6. Dek toe en laat zachtjes garen gedurende 30 minuten.

7. Verdeel de balletjes over vier diepe borden. Versier met takjes koriander. Dien warm op.

Kleine tajine van kwartel met abrikoos

Tajines, lekkers uit de medina

Voor 4 personen

4 abrikozen, 2 eetlepels olijfolie, 4 kwartels, zout, witte peper van de molen, 20 cl gevogeltebouillon, 30 g amandelschilfers, 1 takje platte peterselie.

1. Verwarm de oven voor op thermostaat 6 (180°C). Was en droog intussen de abrikozen en snij ze in twee.

2. Verhit de olie in een grote kookpan en bak de kwartels langs alle zijden goudbruin.

3. Leg de kwartels in vier kleine tajines en verdeel de abrikozen.

4. Voeg peper en zout toe. Overgiet met bouillon en dek af. Laat gedurende 20 minuten in de oven garen.

5. Verwarm ondertussen een pan witheet en rooster de amandelschilfers.

6. Was de peterselie, dep droog, verwijder de blaadjes en strooi ze over de schotels.

7. Dien warm op in de tajines.

Onze partners